:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Mart 09, 2015   14:35

0

248

Neprihvatljive smene u policiji na severu KiM

"Opravdano pitamo zašto komanda Policije Kosova u Prištin namerava da izvrši kadrovske promene kada Region Sever beleži najbolje rezultate na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije", rekao je gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić na pritestu ispred kapije Euleksa i KPS-a u Kosovskoj Mitrovici kome su prisustvovali građani iz sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

On je naveo primer da u opštini Zubin Potok u proteklih šest meseci nije zabeleženo nijedno krivično delo .

"Rukovodstvo policijskih stanica na severu Kosova ima apsolutnu podršku, kako građana tako i lokalnih samouprava i mi nećemo dozvoliti urušavanje ovakvog kadrovskog sistema koji daje najbolje rezultate", rekao je Rakić.

Predsednik Privremenog organa,gradonačelnik Leposavića i predsednik tima za implementaciju briselskog sporazuma Dragan Jablanović podsetio je da je po ovom sporazumu, koji je i sačinjen zbog specifičnosti severa pokrajine, predviđeno da komandni sastav policije predlažu likalne samouprave a konačnu odluku donosi nadležno Ministarstvo .

"Sada imamo situaciju da mimo briselskog sporazuma Priština namerava da promeni kompletan kadar policije na severu pokrajine iako oni najbolje rade ", rekao je Jablanović i naglasio da to ne može da se dozvoli.

On je pojasnio da bi to isto moglo da važi i za sudstvo i dodao da Priština nije integrisala ni sve policajce koji su se prijavili na konkurs a sada, kršeći briselski sporazum, pravi novu strukturu načinjenu od poslušnika .

"Ovaj komandni sastav policije biran je u Briselu na predlog sva četiri gradonačelnika, imena komandira policije bio je na stolu u Briselu i odlučeno je da oni treba da vode policiju ", rekao je Jablanovićš i ocenio da je ovo što se sada najavljuje provokacija i urušavanje briselskog sporazuma.

On je upozorio da je to nedopustivo i objasnio da bi u narednom periodu bilo uzaludno boriti se za bilo šta ako Priština to može da menja.

"Mi ćemo da istrajemo u odluci da to ne dopustimo i po cenu potpune nesaradnje i nećemo dozvoliti da neko drugi, bez nas i mimo dogovora u Briselu sprovodi kadrovsku politiku" rekao je Jablanović.

Regionalnoj komandi policije najavljeno je iz Prištine da planiraju promenu komandnog sastava policije na severu Kosova dok lokalne samouprave o tome nisu obaveštene.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva