:

:

TV Most

clock

Jun 19, 2015   12:05

0

204

Nepotrebne greške Ljubljane u slučaju Haradinaj

"Kada Priština histerično reaguje na hapšenje, Slovenija na neki način dovodi u pitanje ceo postupak na njenoj granici i svoj sud. Uhvaćena u nepotrebnoj politizaciji pošto je premijer Miro Cerar obećao da će ubrzati sudski postupak i pošto je ministar inostranih poslova Karl Erjavec rekao da Haradinaj neće biti izručen Srbiji, čak ukoliko to sud traži", piše list, prenela je slovenacka novinska agencija STA.

Dnevnik navodi da je bila "hrabra izjava s obzirom da nije jasno koje optužbe Srbija ima protiv Haradinaja".

Međutim, stvari se kreću u potpuno drugom pravcu kada se Švajcarska našla u sličnoj situaciji pre desetak dana kada je uhapsila bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine Nasera Orlića.

Zvaničnici Sarajevo nisu kritikovali švajcarske vlasti, već su svoju vladu (BiH) što nije došlo do brisanja međunarodnog naloga za njegovo hapšenje posle oslobađajuće presude Haškog tribunala.

Od kada je Piština priznala da je proverila sa drugim zemljama da li bi Haradinaj mogao da ima problema na njihovim aerodromima, ali nije smatrala za neophodno da to učini sa Ljubljanom, Dnevnik ne nalazi razloga "zašto slovenački političari treba da se osećaju loše o incidentu".

"Iako Haradinaj, verovatno, nije izazvao diplomatski incident namerno, on i dalje 'nepravedno dovodi u pitanje prijateljstvo Slovenije sa Kosovom' zbog čega Slovenija bi trebalo da ga tretira ista kao i sve ostale, baš kao i Švajcarska", ocenjuje slovenčki list Dnevnik.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva