:

:

TV Most

clock

Avgust 14, 2017   12:05

0

134

Nepal, slonovi spasavaju turiste od poplava

U Saurahi, 80 kilometara južno od Katmandua, reka Rapti izlila se iz korita, plaveći hotele i restorane, pri čemu se u nevolji našlo oko 600 turista, prenosi Rojters.

U tom mestu, na obodima Nacionalnog parka ÄŒitvan, živi 605 velikih nosoroga, a ono je popularno među stranim turistima, uključujući indijske i kineske posetioce, pre svega zbog jahanja slonova i posmatranja nosoroga.

"Oko 300 gostiju je spaseno na leđima slonova i traktorima s prikolicama do obližnjeg Baratpura, dok će i ostali biti prebačeni na bezbednija mesta", rekao je Suman Gimir, šef grupe vlasnika hotela u Saurahi.

Šiva Radž Bata iz organizacije za zaštitu životinja u Nepalu kaže da je jedan nosorog uginuo u poplavama.

Prema rečima spasilaca, 26 od 75 distrikata u Nepalu pogodile su poplave ili odroni nakon što su se obilne kiše sručile na ovu pretežno planinsku zemlju.

Oko 50 osoba se vodi kao nestalo u polavama i odronima, saopštio je ministar za komunikacije Mohan Bahadur Basnet, dodavši da je više od 60.000 kuća pod vodom, većinom u južnim ravnicama duž granice sa Indijom.

Spasioci i dalje pokušavaju da dopru do sela koja su pogodile najgore poplave u proteklih nekoliko godina.

"Situacija je zabrinjavajuća jer su ugrožene desetine hiljada ljudi", rekao je Basnet Rojtersu.

Monsunske kiše, koje počinju u junu i traju do septembra, važne su za Nepal koji zavisi od poljoprivrede, ali svake godine odnose mnogobrojne živote i nanose veliku štetu imovini, napominje britanska agencija.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva