:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2015   12:05

0

191

Neoprostivi incidenti u Splitu i Zenici


Osuđujući incidente na Poljudu i Bilinom Polju, neki mediji u regionu, Izraelu, ali Evropi, upozoravaju na povratak govora mržnje u regionu, kroz prizmu fudbala. Navodeći da ne iznenađuje da sporski tereni bude više nacionalizma, nego politička neslaganja - neki evropski listovi pišu da je fudbal poslednji bastion nacionalizma, na koji mnoge zemlje nisu imune.


Sa ocenom hrvatske predsednice i drugih regionalnih političara da je reč o kriminalu, a ne huliganskom ispadu – slaže se i izraelski ambasador u Beogradu Josef Levi.

Ambasador Levi ističe da Tel Aviv ne može da zaboravi i oprosti kukasti krst u zemlji u kojoj su hiljade Jevreja, Srba, Roma, ubijeni u Jasenovcu i drugim stratištima.

"To je kriminal. Izrael poštuje i Hrvate i Srbe i Bošnjake. Tražimo isto i za nas. Navijači mogu da budu nasilni, ali ovo što smo videli u Splitu, u Zenici je rasistička mržnja. U Srbiji i Crnoj Gori to nisam video, ali u nekim drugim zemljama regiona – jesam", navodi Levi.

Na pitanje kakva je uloga političara u smanjenju takvih tenzija u sportu, Levi napominje da je razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem i da su se složili smo da nas to vraća u mračna vremena.

"Verujem u lidere ovog regiona. Kao ambasador ne mogu da im kažem šta da rade, ali privatno im savetujem da budu umereni. Oni koji su u Splitu crtali kukasti krst i u Zenici gazili izraelsku zastavu – ne poznaju svoju istoriju. Neko tome mora da ih nauči", poručio je Levi.

ÄŒekajući odluku Uefe I Fide o utakmicama u Splitu i Zenici - Hrvatska strepi od izbacivanja iz kvalifikacija za Prvenstvo Evrope 2016.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva