:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 05, 2015   12:05

0

197

Neophodne strukturne reforme i restruktuiranje

Vlahović je poručio da bez restruktuiranja javnih preduzeća, nema uspešne fiskalne konsolidacije, čiji će se efekti vrlo brzo pokazati.

Najavljujući da će Savez ekonomista Srbije tokom naredne nedelje izaći sa "Kopaonik koncenzusom", on je rekao da se već sada mogu izvući neki zaključci.

"Prvi jeste da je na ovom Forumu postignuta opšta saglasnost između vlade, privrednika, ekonomskih teoretičara i međunarodnih finansijskih organizacija o neophodnosti strukturnih reformi i o ključnom koraku u ovoj godini, a to je restruktuiranje javnih preduzeća", naglasio je Vlahović.

Druga poruka je da je u ovoj godini neophodno da država deluje kontraciklično, odnosno, da poveća nivo kapitalnih investicija u javnom sektoru, kako bi na taj način predupredila dublju privrednu recesiju.

"Podsetiću, prošle i pretprošle godine imali smo kapitalne investicije na istorijskom minimumu", rekao je on.

Treći zaključak koji se iskristalisao na Forumu je neophodnost "labavljenja" monetarne politike, ali zajedno sa fiskalno odgovornom politikom koju sprovodi Vlada Srbije, ocenio je Vlahović.

On je istakao da je Kopaonik biznis forum bio izuzetno posećen ove godine i naveo da je bilo više od 600 učesnika, među kojima su bili najvažniji predstavnici u privrednom životu, ne samo Vlade Srbije, ekonomskih teoretičara, već i međunarodnih finansijskih organizacija.

"Sigurno je da će Forum pomoći da vladina reformska agenda bude još jasnije definisana i formulisana. Ono što želim da istaknem je da Forum zaista služi opštem keriranju ambijenta za promene koje su i nama neophodne", poručio je Vlahović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva