:

:

TV Most

clock

Jul 20, 2018   20:05

0

187

Neophodna jača naučna saradnja Srbije i Nemačke


Postoji nekoliko dobrih modela saradnje Srbije i Nemačke, smatra predsednika Nemačke nacionalne akademije nauka "Leopoldina" Jerg Haker. Važno je da se u kooperacije uključe mladi ljudi jer su oni, tvrdi investicija u budućnost.



Jerg Haker, predsednik Nemačke nacionalne akademije nauka "Leopoldina" kaže da srpska nauka ima veliki potencijal, inovacije, istraživačku delatnost.



"I ubeđen sam da to što sam video, naročito ovde u Parku, može da bude model koji se može preneti i na druga mesta. Zato je izuzetno važno da postoji dijalog i saradnja između fundamentalnog istraživanja, inovacija, aplikacija i komercijalizacije, da se ceo taj proces objedini", rekao je Haker.



A u Nučno-tehnološkom parku Beograd je i startap Marka Panića. Iako je tokom doktorskih studija u Hajdelbergu, Marko i radio na fakultetu, vratio se u Srbiju.



"Pre mesec i po sam se vratio u Beograd, jer dobili smo projekat. Razvijamo jednu mašinu za detekciju proteina i dobili smo projekat u okviru Fonda za inovacione delatnosti za razvoj i kasnije za komercijalizaciju tog uređaja", kaže Marko Panić iz kompanije "Smart risrč".



Gordana Danilović Grković, v.d. direktor Naučno-tehnološkog parka Beograd kaže da žele da pokrenu razne projekte koji bi pomogli mladim ljudima da ubrzaju razvoj, posebno u delu hardverskih proizvoda da bi se intenzivirala proizvodnja novih inovativnih proizvoda iz Srbije.



"Započeli smo taj deo programa, i voleli bismo da u tom delu koristimo iskustva Nemačke", kaže Danilović.



A da bi projekti i dobre ideje uspeli, podseća profesor Haker važno je da privatni sektor i strani investitori sarađuju sa državom.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva