:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Mart 19, 2018   12:05

0

243

Nenadu Šaponji uručena nagrada "Miroslav Antić"


Koliko čovek zaista živi ono što zapravo jeste? Koliko se posvećuje potrošivim, a koliko nepotrošivim stvarima? Može li definisati prostor zla u svakodnevnom životu i izboriti se sa njim, bez zla u sebi? Pitanja su za čoveka današnjice zbog njegove, nezajažljive potrebe da menja uloge i pozicije, a izviru već iz naslova "Izgledam, dakle nisam".



"Ima u tom naslovu izvesnog i podsmeha spram nas, spram onoga što mi jesmo i što je najvažnije kako izgledamo. Zaista šta je važnije – da li izgledamo ili da li jesmo", ističe Nenad Šaponja, dobitnik nagrade "Miroslav Antić".



Mesto na kome nas nema, istovremeno i mesto na kome smo najviše mi, to je naša istina, to je poezija. Većina ljudi je oseća u srcu, ali u huku svakodnevice na nju ne obraća pažnju. Poezija je opasna jer mora da se živi, ali je i lepa kao život, kaže laureat.



"Znate stvari nisu sigurne, nisu definisane i zaista ne možemo uvek biti tamo gde jesmo, ne možemo uvek biti toga svesni, ali moramo biti svesni da treba da se vratimo i pored svega što je opasno, svega što je izazovno da dođemo do sebe do svoje suštine, poezije u sebi. Treba živeti sa poezijom, sa njenom opasnošću i treba biti tu", navodi Šaponja.



Prema Miroslavu Antiću oseća duboko poštovanje i zato mu je nagrada veoma draga. Veza između Antića i njega postoji na nivou ljubavi, u načinu na koji Mika postavlja relacije duše i stvari. Svaki pesnik ispisuje nešto drugo, Mika Antić je govorio ono što je morao. Isto kao i ja, kaže Nenad Šaponja.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva