:

:

TV Most

clock

Septembar 24, 2017   12:05

0

150

Nemci biraju: Na listi i bizarne i satirične partije


Nemačka vlada koja pokazuje solidarnost s Izraelom može da nastavi da ga snabdeva podmornicama i obaveštajnim podacima, da pomogne da se odbace antiizraelske mere u UN i ponekad antisemitske sankcije u EU. Ako se tome dodaju rast trgovine i turizma, objektivni posmatrač može da shvati zašto su ti izbori važni za Izrael.



Berlinci osim na izborima glasaju i na referendumu o aerodromu Tegel. Njegovo zatvaranje je odavno planirano kada se konačno otvori novi aerodrom BER, ali veliki broj građana traži da Tegel ostane otvoren. On je maltene u centru grada, a uz to je i simbol vazdušnog mosta kojim je posle rata snabdevan Zapadni Berlin. S druge strane, oko 300.000 koji žive uz aerodrom pate od nesnosne buke, a pitanje je da li ima ekonomske računice da paralelno funkcionišu dva aerodroma.



Pretpostavlja se da će izlaznost biti nešto viša nego pre četiri godine i da bi mogla da iznosi 75 odsto. To je za nemačke uslove veoma slabo. Istraživači su tokom godina pronašli vezu između socijalnog statusa i udaljavanja od politike i izbornog procesa. U gradskim četvrtima gde glasa manje od polovine ljudi je nezaposlenost pet puta viša nego u onima gde glasa veliki broj ljudi. Nebirači su ubedljivo najsiromašniji. Politikolozi ukazuju na opasno vrzino kolo: socijalno ugroženi ne glasaju, onda se niko za njih i ne zalaže, a to ih samo još udaljava od demokratije.



Osim šest „etabliranih“ stranaka koje gotovo izvesno ulaze u Bundestag, na glasačkom listiću je još 36 malo poznatih i bizarnih. Tu su Marksističko-lenjinistička partija Nemačke, Feministička stranka „žene“, Partija za promenu, vegetarijance i vegane ili recimo Stranka hrišćana odanih Bibliji. Svašta može da se kaže za politiku u Nemačkoj, ali teško može da se kaže da nema izbora. Jedan od izbora je i satirična partija „Partija“:


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva