:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 18, 2018   09:07

0

231

"Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije" u Etnografskom muzeju


Eksponati, koji su deo fonda Centra za nematerijalno nasleđe, dokumentuju postojanje tradicije u savremenom – poput zlakuske grnčarije, slovačke naive, mantija iz Novog Pazara.



"Cela izložba je podeljena po oblastima, jedna od oblasti jesu znanja vezana za pripremanje tradicionalne hrane, zatim su tu običaji, verovanja, zanatska znanja, usmene tradicije, izvođačke umetnosti. Sa tih različitih aspekata smo pokušali da predstavimo sve ono što je u ovom trenutku upisano kao nematerijalno nasleđe Srbije", navodi Daniela Filipović, autorka izložbe.



Akcenat izložbe – porodična slava i narodna igra kolo, koji su na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. U postupku usvajanja je pevanje uz gusle.



"Nadamo se da ćemo baš ovakvim aktivnostima podstaći pre svega nosioce znanja, verovanja, običaja da se pokrenu i da ono što je njihovo nasleđe učine taj korak na njegovoj zaštiti upisom u Nacionalni registar nematerijalnog nasleđa Srbije", naglašava Filipovićeva.



Izložba koja je deo međunarodnog predstavljanja nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije u Etnografskom muzeju u Beogradu do kraja avgusta.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva