:

:

TV Most

Foto: rtv.rs

clock

Februar 13, 2015   12:05

0

162

Nemački policajci raspoređeni na granici

Novinari su popodne obišli jedinicu raspoređenu u ataru naselja Hajdukovo kod Subotice, gde su nemački policajci na istom zadatku sa pripadnicima granične policije Srbije i Žandarmerije.

Prisustvo policajaca iz Nemačke na granici rezultat je dogovora ministra policije Nebojše Stefanovića i šefa nemačke policije postignut početkom nedelje.

Kako je izjavio zamenik načelnika Regionalnog centra granične policije Nenad Sekulić, zabeleženi su i prvi rezultati, jer su nemački policajci već učestvovali u sprečavanju pokušaja ilegalnog prelaska granice na području Kelebije od strane 20 osoba sa Kosova i Metohije.

Osim ovog represivnog dela, prema Sekulićevim rečima, prisustvo nemačkih policajaca deluje i preventivno, odnosno odvraća od pokušaja ileglnog prelaska granice.

“Novo je to njihovo iskustvo, nova je sama njihova pojava i zajednički rad sa nama. Deluje dosta preventivno, tako da će nam sa te strane pomoći da više sprečimo lica koja pokušavaju (nelegalno) da pređu državnu granicu” – rekao je on.

Upitan o slučajevima mogućih pokušaja prelaska granice sa falsifikovanim vizama, na čijoj kontroli rade i nemački policajci, Sekulić je rekao da su u dosadašnjem radu domaće granične policije zabeležena dobra iskustva i rezultati, te da su nemački policajci tek danas počeli da rade taj posao.

“Za sada, ono što je bitno, nije bilo propusta sa naše strane, da su kolege na mađarskoj strani otkrile lica sa falsifikovanim dokumentima” – ocenio je Sekulić.

Sekulić je ocenio da je sa srpske strane granice po pitanju broja ilegalnih pokušaja prelaska granice “slična situacija”, dok je prema informacijama sa kojima raspolaže sa mađarske strane granice taj broj “daleko smanjen”.

“Uglavnom se radi o područjima u blizini Graničnog prelaza Kelebija, sa leve i desne strane, i ovom delu auto-puta koji se proteže od Palića prema Horgošu, gde lica imaju orijentir – auto-put i koriste situaciju, odnosno orijentaciju da bi mogli da pređu državnu granicu” – rekao je Sekulić novinarima.

On je dodao da se dešava da pojedini migranti, nakon što bivaju uhvaćeni i nakon sprovedenog postupka kod sudije za prekršaje, ponovo pokušavaju ilegalno da pređu granicu. Ukoliko budu ponovo uhvaćeni postupak je, po njegovim rečim, isti.

Po pitanju readmisije, kako je rekao, za sada nije bilo značajnijeg broja građana Srbije ili trećih zemalja koji su im po ovom osnovu predati u nadležnost.

Prema njegovim rečima, na obezbeđenju srpsko-mađarske granice dnevno je angažovano oko 200 policajaca.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva