:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2015   12:05

0

112

Nemačka puna poštovanja za napredak Srbije

Štajnamajer je, posle bilateralnog sastanka sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, na marginama ministarskog sastanka OEBS, rekao da se to poštovanje i podrška Srbiji ogledaju ne samo u brojkama, već i kroz podršku međunarodnih finansijskih institucija, MMF i Svetske banke, te kroz pozitivnu ocenu Evropske komisije o napretku Srbije i otvaranju pregovaračkih poglavlja.

"ÄŒestitam na dosadašnjim rezultatima i siguran sam da cete nastaviti put koji ste prešli poslednjih godina i meseci", rekao je nemački ministar na zajedničkoj pres konferenciji.

Premijer Vučić je primetio da Srbija nema strah od ekonomskih reformi, ali ima mali strah od mogućnosti narušavanja političke stabilnosti u regionu.

"Rizik je ogroman, zato nam je podrška i prisustvo Nemačke izuzetno važna", rekao je Vučić i dodao da je Srbija jedan od najlojalnijih partnera Nemačke u Evropi.

Štahjnmajer je takođe pohvalio srpsko predsedavanje OEBS-u, u godini punoj izazova i u turbulentnim vremenima.

"Hvala što ste preuzeli odgovornost i što niste ustuknuli", rekao je Štajnmajer.

Premijer Srbije je rekao da je Nemačka najvažnija zemlja za Srbiju, jer je ona ta koja je u EU ključna u donošenju odluka o evropskim integracijama Srbije.

"Zahvalan sam Štajnmajeru i Nemačkoj na podrsci našoj zemlji na evropskom putu. Mi ćemo 14. decembra otvoriti 32 i 35 poglavlje, koja se tiču javnih finansija i Kosova", rekao je Vučić.

On je podsetio da su sve stranke u Bundestagu podržale evropski put Srbije.

Kazao je da je sa Štajnmajerom razgovarao i o migrantskoj krizi i da je izneo stav da će Srbija osim "razumnog i civilizovanog odnosa koji ima prema migrantima, pokazati da je spremna da prihvati i nesto težu ulogu".

"Ali, za to očekujemo jasan i nedvosmislen signal iz EU, posebno Nemačke", poručio je Vučić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva