:

:

TV Most

Foto: Aleksis Cipras

clock

Januar 28, 2015   12:05

0

116

Nemačka poziva Grčku da bude fer prema Evropi

"Zvanična Atina bi trebalo da bude fer prema građanima Nemačke i evrozone koji su pokazali solidarnost prema Grčkoj", izjavio je Gabrijel novinarima, nakon što je novoizabrani grčki premijer Aleksis Cipras upozorio da se više neće slepo povinovati Evropskoj uniji i zatražio pravedniji dogovor sa međunarodnim kreditorima, prenosi agencija Frans pres.

"Naš cilj mora biti da zadržimo Grčku u evrozoni, ali mora postojati i fer pristup prema našoj populaciji. Grčka ne može jednostavno izabrati šta želi a šta ne, i očekivati od suseda da priskoče u pomoć", izjavio je Gabrijel.

Gabrijel je rekao da nije u redu da jedna država ne sprovodi reforme, a očekuje da njene račune plate oni koji ne žive i ne rade u toj zemlji.

"Nova vlada u Atini sada ima šansu da iz drugačije perspektive reši mnogobrojne probleme. Nadamo se fer dijalogu sa novom vladom", rekao je Gabrijel.

Francuska agencija podseća da su grčki partneri iz evrozone pozajmili Atini skoro 200 milijardi evra u nekoliko faza, putem Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF) i kroz bilateralne zajmove, pri čemu je doprinos Nemačke, kao najveće evropske privrede, bio najveći među evropskim zemljama.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva