:

:

TV Most

clock

Avgust 02, 2017   12:05

0

107

Nema slobodne i mirne Evrope bez stabilnog Balkana

Duško Marković ocenio je da nema slobodne i mirne Evrope bez stabilnog Balkana, što je u interesu Evrope i SAD.

Istakao je da su bezbednost, ekonomija i demokratija neraskidivo isprepletene, te podvukao da poruka jasne perspektive za članstvo mora uvek biti jasna i čvrsta.

Marković je napomenuo da evropske i evroatlantske inicijative nemaju alternativu.

"Svesni smo izazova sa kojima se suočava NATO, a kao nova članica smo spremni da damo svoj doprinos. Izazovi 21. veka su zajednički i nema izolovanih i jednostavnih odgovora", rekao je crnogorski premijer.

Marković je istakao da je Crna Gora odlučno, od obnavljanja nezavisnosti 11 godina koračala odlučno ka članstvu NATO, i da je nisu uspeli odvratiti ni spoljni pritisci.

"Ti pokušaji su kratkoročni, a evroatlanstko opredeljenje je trajno. Crna Gora u NATO je dobra vest i za region jer smo dokaz da se reforme isplate i da je perspektiva za članstvo živa", poručion je Marković.

Crna Gora, kako je kazao, spremna je da sa prijateljima u regionu podeli iskustva i pomogne u okončanju evroatlanstskih procesa integracije.

"Mi u Crnoj Gori ne zaboravljamo da imamo posla kod kuće i spremni smo, sa novim ohrabrenjem, da nastavimo sa ključnim reformskim procesima", naglasio je Marković.

Dolazak potpredsednika SAD Majka Pensa u Podgoricu, prema njegovim rečima, dokaz je čvrstine i istrajnosti transatlantske veze.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva