:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 15, 2015   12:05

0

128

Nema šanse da Kosovo postane članica OEBS

On je, u izjavi novinarima, kazao da nisu ništa novi zahtevi da se Kosovo uključi u OEBS, dodajući da je to tokom cele prošle i pretprošle godine tražila i Albanija i da to neprestano čini i Priština.

"Kada je reč o OEBS-u odluke se donose konsenzusom. Znate li koliko je teško ostvariti konsenzus", naglasio je Dačić ukazavši da se Srbije, kao predsedavajuća, bori već dva dana da se usaglsai tekst osude terorističkog napada u Francuskoj.

"Rekao sam da ako ne možemo oko toga da se dogovorimo bolje da se rasformiramo", naveo je Dačić podsetivši da OEBS ima 57 država članica, zbog čega tvrdi da nema šanse da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju osim ako se postigne neki politički dogovor, a to nije mesto u Beču.

"Razgovor i dijalog sa Prištinom se dešava u Briselu. Ne dolazi u obzir da Srbija podrži niti dozvoli da Kosovo bude ravnpravni član OEBS-a zato što nije rešen status", zaključio je Dačić.

Američki ambasador pri OEBS Danijel Baer je danas na Stalnom savetu zatražio uključenje Kosova u regionalne bezbednosne inciijative.

Dačić je, u vezi uloge OEBS-a u rešavanju konflikata, posebno ukrajinske krize, naglasio da je Srbija jedan pošteni posrednik i pregovarač.

Prema njegovim rečima, od nas se očekuje da pomognemo zbog dobrih veza koje imamo sa mnogim zemljama članicama OEBS, da ostvarimo lakši način komunikacije postizanja kompromisa i posredovanja u dogovorima.

"Od nas se ne očekuje da damo političko rešenje za krizu, na primer, u Ukrajini. Ukrajina je najveći prioritet jer se trenutno vode najveći sukobi. Mi upravo radimo i ovih dana na traženju nekog novog kompromisa i dogovora koji bi rezultirao novi sastankom o Ukrajini“, rekao je Dačić.

On je najavio za 7.februar sledeći sastanak Trojke OEBS – bivši, budući i aktuelni predsedavajući, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Dačić je ocenio da je prva sednica Stalnog saveta OEBS, kojim je predsedavao bila vrlo supešna, a da su učesnici istakli veliko poverenje u srpsko predsedavanje.

Takođe je najavio da će Srbija, što je specifično za njeno predsedavanej OEBS-u, po prvi put imenovati predstavnika za mlade.

"To su mladi ambasadori. Imenovaćemo dva od kojih će jedan biti naš", rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva