:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Jun 10, 2015   12:05

0

207

Nema pritisaka na Srbiju da Kosovo bude u UN



Na pitanje Danasa hoće li Srbija oslabiti veze sa RS i podržati ustavne reforme u BiH, on kaže da to niko od nas ne traži.

- I dalje ćemo imati specijalne veze sa RS, i podržaćemo sve oko čega se u BiH dogovore sva tri naroda i oba entiteta - navodi Dačić.

Nemačka kancelarka Angela Merkel biće u Beogradu 8. i 9. jula, saznaje Danas. Prema našim saznanjima, ona će u svojoj kratkoj regionalnoj turneji posetiti najpre Albaniju, iz koje 8. jula popodne stiže u Srbiju. Nakon sastanaka 9. jula Merkelova putuje u Sarajevo. Do promene plana, kako navode sagovornici Danasa, može doći samo ako se u međuvremenu dogodi neka nepredviđena situacija.

Zvaničnici Beograda, kako saznajemo, očekuju da poruke Merkelove neće biti ni blizu tako isključive kao što se može pročitati u medijima. Takođe, njene poruke svakako neće biti tako oštre kao prilikom njene posete 2011.

Njen glavni cilj, kako kažu naši sagovornici, biće podrška regionalnoj saradnji i Berlinskom procesu koji je započet konferencijom zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu, koju je organizovala nemačka kancelarka. Takođe, naši sagovornici kažu da Merkelova posetom želi da stavi do znanja da EU nije zaboravila na ovaj deo Evrope uprkos svim problemima koje Unija mora da rešava. Naravno, kako kažu naši izvori, glavna tema razgovora premijera Srbije Aleksandra Vučića i Angele Merkel biće evropske integracije Srbije. Ta tema podrazumeva ispunjavanje obaveza Beograda iz Briselskog sporazuma potpisanog radi normalizacije odnosa sa Kosovom, zatim spoljna politika Beograda prema Rusiji, planovi Srbije za diversifikaciju izvora gasa.

Poznato je da Nemačka diktira tempo približavanja Srbije EU i sve dok Berlin ne bude zadovoljan stepenom ispunjenosti obaveza, prvenstveno u odnosima sa Kosovom, Beograd ne može da očekuje odluku Evropskog saveta o otvaranju prvih poglavlja u pregovorima sa Unijom.

Izvor: Danas

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva