:

:

TV Most

clock

Septembar 17, 2018   16:39

0

235

"Nema pristupanja EU bez slobode medija"


Konferenciju su u Skoplju otvorili premijer Makedonije Zoran Zaev i komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han, a osnovna tema debate prvog dana je sloboda medija kao ključni element procesa pristupanja EU.



"Jasno smo u svim izveštajima za zemlje regiona naveli da neće biti pristupanja EU bez očuvanja slobode medija i obezbeđivanja uslovova za rad novinara gde nema pristisaka i zastrašivanja”, poručio je Han.



On je naveo da su se od prošlogodišnje konferenicije o slobodi medija na Zapadnom Balkana koja je održana u Tirani dogodile mnoge pozitivne promene u regionu uključujući novu Strategiju Evropske komisije o Zapadnom Balkanu, samit EU Zapadni Balkan u Sofiji, postizanje sporazuma Skoplja i Atine oko pitanja imena kao i jačanje ekonomske saradnje u regionu.



”Postoji opšta slika novog i pozitivnog trenutka za proces proširenja. Nažalost to nije i slučaj u oblasti medijskih sloboda. Najviše uznemirava to što se nasilje prema novinarima nije iskorenilo, već je povećano”, upozorio je Han.



On je naveo podatak da je samo ove godine u zemljama Zapadnog Balkna došlo do 11 fizičkih napada na novinare, a da nečinjenje onih koji su zaduženi da nađu i kazne počinioce stvara "zastrašujuću atmosferu" koja u velikoj meri utiče na slobodno i nezavisno izražavanje. ”Medijske slobode ne mogu postojati bez nezavisnog i funkcionalnog pravosuđa”, ocenio je Han.



Evropska komisija je naglasila je da je obezbeđivanje slobode, profesionalnosti i održivosti medija jedan od najvaćnjih zadataka na putu dobijanja članstva EU i pozvala učesnike konferencije da zajedno dođu do predloga kako pomoći i podržati kvalitetno novinarstvo na Zapadnom Balkanu.



Na konferenciji je naglašena posebna važnost političke podrške, ali i lične i ekonomske bezbednosti novinara kako bi se zaštitila sloboda medija u regionu.



”Medijske slobode nisu opcija već fundamentalni kriterijum za pristupanje neke zemlje EU”, poručila je direktorka Generalnog direktorijata za Zapadni Balkan Genoveva Ruiz Kalavera. Ona je ocenila da i u zemljama članicama EU postoje problemi u medijskom sektoru kao i da Unija zbog toga još više insistira da se ta oblast uredi kroz reforme u oblasti vladavine prava.



Kalavera se osvrnula i na velika očekivanja Brisela od nove Medijske strategije na kojoj se radi u Srbiji, koja se, kako je rekla, ne zasnivaju samo na dobro napisanoj stregiji već i na njenoj primeni u praksi. ”Situacija u medijima je i odraz kvaliteta reformskog procesa na Zapadnom Balkanu”, ocenio je ambasador EU u Makedoniji Samuel Žbogar.



Predstavnici medija iz Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Srbije i sa područja Kosova insistirali su na primeni principa vladavine prava u medijskom sektoru u regionu i uspostavljnju boljih profesionalnih i ekonomskih uslova za rad novinara. Naglašeno je da svi građani imaju fundamentalno pravo da dobiju objektivne i kvalitetne informacije, kao i da kvalitet medija određene zemlje govori i o kvalitetu demokratije koja u njoj postoji.



”Kluč za budućnost demokratije jeste sloboda medija”, poručeno je prvog dana konferencije EU - Zapadni Balkan "Dani medija". Konferencija se završava sutra, a posle Tirane i Skoplja Evropska komisija bi u narednih mesec dana trebalo da odluči gde će se održati treći Dani medija planirani za 2019. godinu.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva