:

:

TV Most

clock

Januar 22, 2016   12:05

0

119

Nema pratnerstva sa žutom i crnom koalicijom

"Politička mapa Srbije na lokalu je srpska šarenica, u koju se stalno upliću nove političke boje, ali žuta i crna boja ne dolaze u obzir, jer se ne slažu ni ideološki, ni politički sa našom crvenom. Nema partnerstva sa DS, SDS, LDP i LSV, dakle nema partnerstva sa Pajtićem, Tadićem, ÄŒedom i ÄŒankom, kao ni sa ultranacionalistima, kao što su Šešelj, pa i Dveri", kaže u razgovoru za "Danas" Dijana Vukomanović.

Ona je rekla da ukoliko SPS sa Jedinstvenom Srbijom i Partijom ujedinjenih penzionera Srbije postigne koalicioni sporazum na centralnom nivou, ta kombinacija će biti stožerna i na lokalnim izborima, iako, kako je dodala, to neće biti imperativ.

Vukomanovićeva je navela da će konkretni pregovori početi u trenutku zvaničnog raspisivanja izbora u Srbiji.

Na pitanje da li će SPS i ovoga puta biti velikodušna prema JS i PUPS kad je u pitanju broj poslaničkih mandata, Vukomanovićeva je odgovorila da su procenti u njihovoj koalicionoj formuli istestirani na izborima i, kako je napomenula, ne bi trebalo sada ni oduzimati, ni dodavati.

"Uostalom, te srazmere vrlo dobro funkcionišu u parlamentu...Naš potencijal je dvocifren, jer za ovih 25 godina smo uspeli da odgajimo lojalni korpus tradicionalnih birača. Od 2008. naovamo možemo, uz manje oscilacije, da računamo na oko pola miliona birača. Broj mandata će zavisiti i od izlaznosti birača svih partija. Dakle, dvocifren procenat glasova i oko 40-50 mandata su 'must have' rezultat na predstojećim izborima za našu koaliciju", kazala je ona.

Na pitanje kako će se pored pokreta Levice Srbije i Pokreta socijalista SPS izboriti za podršku, Vukomanovićeva je rekla da se u SPS-u ne boje te vrste konkurencije u levici.

"Mi smo partija koja suvereno dominira u političkom polju levo od centra. To ne kažem ja, to nam kažu birači. SPS je uspela da opstane zato što se konstantno menjala. Od stranke transformisanih komunista, početkom 90-ih, posle 5. oktobra smo uspešno napravili još jedan evolutivni skok, od stranke socijalista menjamo se u proevropsku socijal-demokratsku stranku", kazala je ona.

"Učimo na vlastitim greškama. Borko Stefanović će ostati usamljen u tom pokušaju, a Vulin još uvek nije uspeo da razvije svoju ideološku matricu, koja bi bila prepoznatljiva samo za njegovu partiju, a ne za njega kao pojedinca", dodala je.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva