:

:

TV Most

Foto: SElaković u obilasku objekta u Katanićevoj ulici

clock

April 20, 2015   12:05

0

130

Nema moralno odgovornih za pad helikoptera

On je potvrdio da se taj predmet nalazi u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu koje utvrđuje da li postoji nečija krivična odgvornost.

"Ako me pitate da li postoji nečija moralna odgovornost zbog toga što je usled različitih okolnosti pao helikopter, recite mi da li je neko uradio nešto loše, što je hteo da spasi dečiji život", rekao je Selaković, odgovarajući na novinarsko pitanje na otvaranju radova na rekonstruciji objekta u Katanićevoj ulici u Beogradu za potrebe pravosudnih organa.

Selaković je istakao da je apsolutno uveren da ministri odbrane i zdravlja, Bratislav Gašić i Zlatibor Lončar, rade na osnovu Ustava i zakona, u interesu građana i države, "kao što je najbolji interes bio poslati vojni helikopter da se spasi jedan dečiji život".

On smatra da je ishod akcije spasavanja bebe iz Novog Pazara bio drugačiji, mediji se tim slučajem ne bi ovoliko bavili.

"To bi bila samo jedna naslovna strana i možda bi se neko tih pilota setio na Dan bezbednosti", rekao je Selaković.

On je poručio da u Srbiji nema nedodirljivih i da niko nije izvan zakona.

"Ako je tako bilo u svim drugim slučajevima, ne vidim zašto ne bi bilo i u ovom", rekao je Selaković i zapitao zašto se mediji ne bave tragedijom koja se dogodila pre više godina u Užicu, kada je nastradalo "sedam majki".

Ocenivši da Srbija "jeste i biće faktor stabilnosti u ovom delu Evrope", Selaković je za tenzije optužio Prištinu "odakle uvek dolaze pred nastavak dijaloga u Briselu".

Upitan za očekivanja od naredne runde pregovora, nakon izjava ministra spoljnih poslova u kosovskoj vladi Hašima Tačija o pripajanju Albaniji, kao i poziva nevladine organizacije da dođe u Beograd, Selaković je odgovorio da će Srbija svima pokazivati kako treba da se ponaša odgovorna država, vlada i predsednik vlade.

"Podizanje tenzija nikad nije dolazilo sa srpske strane, jer mi time svedočimo da smo zemlja sa drugačijim, mnogo ozbiljnijim i mnogo konstruktivnijim pristupom nego što je to bilo ranije", rekao je ministar pravde koji neće sutra biti u Briselu jer se neće razgovarati o pravosuđu.

"Mislim da smo kao cela vlada, a na prvom mestu naš predsednik Vlade u prethodnih godinu dana i te kako to svedočili i pokazali. Nigde ne možete reći da je nestabinlost izazvana ponašanjem Srbije", naglasio je Selaković.

On je dodao da je to dobro naučena lekcija iz prošlosti i da Srbija ne sme da bude ta koja će unositi nered i nestabilnost.

"Srbija mora da svojim postupanjem čitavom regionu pokaže da nam je stalo do ekonomskog razvoja, a posle toga i razvoja svih zemalja ovog dela Evorpe", zaključio je Selaković.

Prema rečima Selakovića, u toku ove sedmice počinje javna rasprava o Nacrtu izmena i dopuna Krivičnog zakonika (KZ) Srbije koje se tiču krivičnih dela iz oblasti privrede.

Odgovarajući na pitanje povodom kritike evropskog parlamentarca Eduarda Kukana, Selaković je rekao da je ona u našim medijima preneta prilično široko, a da se ticala samo jednog člana, naglasivši da je radna grupa za izmene zakonika kompletno redefinisala krivična dela protiv privrede, potpuno novim pristupom.

"Gospodina Kukana izetno poštujem i uvažavam i on nije jedini evropski parlamentarac koji ima zamerku na tu inkriminaciju u našem krivičnom zakoniku, ali je važno da ni mi nismo sedeli skrštenih ruku", naglasio je Selaković i podsetio da je radna grupa radila od jula prošle godine i da je završila Nacrt izmena i dopuna KZ.

Izmene, kako je naveo, zauzimaju kvalitativno potpuno drugačiji pristup i redefinišu krivična dela protiv privrede, a ove nedelje započinje javna rasprava o Nacrtu.

Na čelu radne grupe je, prema rečima ministra, naš najveći stručnjak za krivično materijalno pravo, profesor Zoran Stojanović, a u njen rad su od početka bili uključeni i predstavnci Evropske komisije.

Ministar je napomenuo da Kukan u izjavi pre svega kritikovao rad tužilaca i sudija, a ne Ministarstva pravde i podsetio da je posao Ministarstva pravde da predloži Vladi propise, ona Narodnoj skupštini, koja ih razmatra i usvaja.

Kada Skupština usvoji propise njihova primena je u rukama sudija i tužilaca, ukazao je Selaković.

Kukan je, prema pisanju medija, kritikovao krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, koje se primenjuje od pre dve godine.

Selaković je otvorio otvorio radove na rekonstrukciji i adaptaciji objekta u Katanićevoj ulici u Beogradu, kojima nekadašnja zgrada Vojnotehničkog instituta do kraja godine treba da bude prilagođena za rad pravosudnih organa.

Nakon rekonstrukcije, cicji se završetak očekuje za godinu dana, u toj zgradi planirano je da se smeste Drugi osnovni sud u Beogradu, Drugo osnovno javno tužilaštvo, Apelaciono javno tužilaštvo, zatim Republicko javno tužilaštvo, kao i Državno veće tužilaca, rekao je ministar pravde.

Objekat će imati skoro 12.000 kvadratnih metara prostora, a ukupna vrednost projekta će biti oko 950 miliona dinara.

U podrumu zgrade biće smeštene pritvorske jedinice, u prizemlju pisarnice a ostali delovi biće dobro opremljene sudnice i kabineti, rekao je Selaković.

On je naglasio da će nakon završetka tih radova otpočeti rekonstrukcija Palate pravde u Savskoj ulici, a za jesen je najavio početak izgradnje novog zatvora u Pančevu.

U toku godine obaviće se i rekostrukcija nekoliko blokova u Okružnom zatvoru u Beogradu, a iduće izgradnja još jednog zatvora u Kragujevcu, rekao je ministar pravde i najavio renoviranja niza drugih sudova širom Srbije, od kojih su neka već u toku.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva