:

:

TV Most

clock

Avgust 03, 2017   12:05

0

121

Nema mesta panici, biće dovoljno struje

Ministar za ekonomski razvoj u tehničkom mandatu Bljerand Staviljeci izjavio je na sednici vlade da nema mesta panici, jer su nadležne institucije preduzele sve mere oko procesa eksproprijacije, obećavši nesmetano snabdevanje strujom.

“Mislim da je posle odluke vlade od 21. jula, ponovo otvoren put da, u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, rešimo ove problem. Već sada vidimo spremnost svih institucija i pripreme svih, verujem da će se u skladu sa ovim rokovima, počevši od 10. avgusta, održati javna rasprava. Smatram da ćemo od 11. avgusta, u skladu sa zakonom o eksproprijaciji, moći da donesemo preliminarnu odluku. Treba iskoristiti zakonski rok od 15 dana za konačno donošenje odluke o eksproprijaciji, nakon koje će KEK moći da nastavi rad”.

Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Ferat Šalja kaže da je ovo ministartvo uradilo sve što je bilo potrebno, te da Kosovska elektro-energetska kompanija kasni sa radovima.

“Po prvi put mi tamo rušimo kuće, po prvi put Ministarstvo prostornog planiranja deluje i primenjuje zakon. Ostalo je odgovornost drugih instanci, bilo lokalne vlade, bilo javnih preduzeća, ili drugih pravnih ili fizičkih faktora... Mi smo ispunili svoje obaveze. Mi smo u situaciji kada sprovodimo zakon o eksproprijaciji. Ne možemo da ubrzamo zakonske rokove, ni javnu raspravu, niti sledeću fazu koja predviđa izdavanje prethodne i konačne odluke... Do konačne odluke KEK može da pregovara sa stanovnicima i da reši ovaj problem”.

Premijer vlade u tehničkom mandatu Isa Mustafa poziva na preduzimanje neophodnih mera kako Kosovo ne bi ostalo bez električne energije.

“Svaki uvoz električne energije je vrlo skup i to je veliki trošak za Kosovo. Dobro je da smo predložili KEK-u da preduzme sve mere, tokom ovog perioda do 10. Avgusta i pregovara sa strankama. To će takođe biti veoma dobro, da stranke, odnosno građani pokažu svoju spremnost za rešavanje ovih problema.

Izvršni direktor KEK-a Arben Đuka izjavio je na konferenciji za novinare da će sutra, nakon godinu dana, ponovo započeti iskopavanje rude. On je rekao da je sedam vlasnika kuća u prvoj zoni prihvatilo ponudu KEK-a i da ova kompanija sada ima na raspolaganju 800 hiljada kubnih metara jalovine. Direktor KEK-a je pozvao i ostale stanovnike sela Špitule kod Obilića da prihvate ponudu ove korporacije, kako bi se izbegla kriza tokom zimske sezone.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva