:

:

TV Most

clock

Oktobar 12, 2017   12:05

0

207

"Nema kontradikcije u snažnim odnosima Srbije sa NATO-om i Rusijom"


"Kao i kod EU, nijedna zemlja nikad nije bila obavezna da uđe u NATO, niti je na to bila prisiljena. Svako mora sam da odluči, mnoge zemlje su odlučile da se ne pridruže, uključujući Srbiju, i mi to u potpunosti poštujemo", rekla je Gotemelerova na predavanju na beogradskom Fakultetu bezbednosti.




Ukazala je da NATO ima odlične odnose sa nekim neutralnim zemljama i dodala da i te zemlje imaju značajnu ulogu u održavanju međunarodne bezbednosti.



Prema njenim rečima, Srbija, kao moderna evropska demokratija, ima značajnu ulogu u međunarodnoj bezbednosti.



Gotemelerova je podsetila da NATO čine zemlje koje dele neke osnovne vrednosti, kao što su sloboda, demokratija i vladavna zakona i istakla da su to vrednosti koje i Srbija deli.



Napomenula je da nije tajna da NATO ima komplikovane odnose sa Rusijom, ali je dodala da je sa Moskvom potreban dijalog.



"Potreban nam je i dijalog sa Rusijom, jer imamo zajedničke interese u izbegavanju opasnih vojnih incidenata i izbegavanju situacija koje mogu da se pretvore u krizu", istakla je Gotemelerova i dodala da NATO sa Moskvom želi da održi "politiku uzajamne predvidljivosti".



"Ne vidim kontradikciju u tome da Srbija ima snažne odnose sa Rusijom i NATO-om", naglasila je zamenica generalnog sekretara NATO-a.



Gotelemerova je naglasila da su u NATO-u svesni anti-NATO raspoloženja u Srbiji, zbog bombardovanja 1999. godine, ali je dodala da se od tada ceo region "promenio do neprepoznatljivosti i Srbija je deo te promene".



"Srbija je danas moderna evropska nacija na putu ka EU", istakla je Gotelemerova.



Pomenula je i zajedničke projekte NATO-a i Srbije.



Ukazujući na mirovne operacije širom sveta, Gotelemerova je rekla da Srbija pruža sedmi po veličini najveći pojedinačni doprinos i dodala da je NATO pomogao u obuci skoro 1.000 srpskih vojnika i oficira za takve operacije.



Među zajedničkim projektima, navela je uništavanje opasnih viškova municije, za šta NATO plaća 3,7 miliona evra i u nošenju sa katastrofama, a takođe i saradnju u oblasti novih tehnologija – robotike i bioenergije, kao i obuka u sajber odbrani, a pomenula je i ponudu Srbije da pomogne u obuci za iračko medicinsko osoblje.



"Saradnja sa Srbijom je dobra za NATO, nadam se da je i saradnja sa NATO-om dobra za Srbiju", rekla je Gotemelerova.



Prema njenim rečima, uz sve razumevanje nasleđa prošlosti, NATO i Srbija ulaze u novu eru partnerstva.



"Već toliko toga radimo zajedno, mi u NATO-u želeli bismo i više", zaključila je Gotemelerova.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva