:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2015   12:05

0

124

Neko u Prištini se boji osnivanja Specijalnog suda

- Sa druge strane, Srbija čvrsto stoji iza osnivanja tog suda, jer verujemo da on može da doprinese ozdravljenju društva na KiM. Takav sud može da donese više pravde za one koji na obe strane već 15 godina čekaju na neku istinu i da, ako ništa drugo, oni koji su neposredno odgovorni za zločine, budu sklonjeni sa ulica - rekao je Đurić za TV B92.


Na konstataciju da analitička struja u Prištini kaže da se Hašimu Tačiju i predsedniku Skupštine Kosova Kadriu Veseliu, žuri da se takav Specijalni osnuje, jer imaju potvrdu da oni neće biti izvedeni pred taj sud, Đurić kaže da svaki zločin ima svoje ime i prezime i počinilac jeste ili mora da bude poznat.


Nažalost, naveo je, još ima hiljade nestalih ljudi o kojima se ništa ne zna, i njihove porodice znaju u kojim područjima su nestajali.


- Zna se i ko je komandovao različitim paravojnim grupama OVK u tim zonama. Postoje različiti nivoi odgovornosti i siguran sam da ozbiljno organizovan, dobro finansiran i pravilno ustrojen sud može da pronađe krivce i to čak i u uslovima na KiM gde duže od decenije traje proganjanje, zastrašivanje, pa i masovno ubijanje svedoka tih zločina - rekao je Đurić.


Đurić je rekao da očekuje da će 23. juna biti održana runda dijaloga u okviru Broselskog sporazuma i da će se tada ozbiljno razgovarati i o zajednici srpskih opština.


On je rekao da je razgovor o tome vođen i nedavno u Briselu, uprkos tome što je vlada Kosova tvrdila da neće biti tih razgovora i poručio da je to signal i Prištini da je došlo vreme da se obaveze iz sporazuma poštuju.


- Sa naše strane, smatramo da nam je obaveza i odgovornost da razvijamo poštovanje Srba i Albanaca, bez obzira na neslaganja iz prošlosti i probleme u ovom trenutku. Spremni smo da radimo na tome, bez obzira što bi bilo popularnije da pozivamo na svađe i koristimo šovinističku retoriku - rekao je Đurić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva