:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Mart 15, 2018   12:05

0

190

Nekadašnji finansijer OVK gradi hidrocentrale u Crnoj Gori


Nekadašnji poslanik pokreta "Samoopredeljenje" Fljorin Krasnići, poznat po tome što je u nekoliko navrata pozivao Hašima Tačija na fizički obračun, gradi dve male hidroelektrane na Đuričkoj reci u opštini Plav, uz prilično ozbiljan otpor lokalnog stanovništva, koje smatra da se na taj način ugrožava dotok pitke vode.



Krasnići je, kako pišu Vijesti, vlasnik hotela Dvori Balšića u Ulcinju, gde se i nalazi sedište njegove kompanije "Plava hidro pauer" (Plava Hydro Power).



Gradnja ovih hidroelektrana praćena je otporom stanovništva opštine Plav, pa je 651 osoba potpisala peticiju kojom su tražili da se inicijativa zaustavi, ali su se opštinski organi oglušili na ovaj zahtev. Posle neuspeha prve inicjative, odbornik Albanske alternative Iber Hoti pokrenuo je novu akciju i zatražio od opštine Plav da odluku promeni.



Krasnići je postao poznat 2005. godine kada je američki Pi-Bi-Es snimio dokumentarac "Bruklinska veza" koji govori o načinu sakupljanja novca za finansiranje OVK. Prema sopstvenim tvrdnjama, Krasnići je u seriji akcija u SAD uspeo da sakupi čak 30 miliona dolara za naoružavanje OVK tokom devedesetih.



Za taj novac, legalno je kupovao oružje u prodavnicama širom Amerike i zatim ga prebacivao na Kosovo.



U filmu "Bruklinkska veza" se pojavljuju i Vesli Klark i Ručard Holbruk, koji su se jednom prilikom prisustvovali donatorskoj večeri, namenjenoj prikupljanju novca za finansiranje OVK. Krasnići je u procesu lobiranja moćnih političara u Americi, zajedno sa drugim članovima albanskih udruženja, sakupljao novac i za neuspešnu predsedničku kampanju Veslija Klarka.



Kosovske vlasti ga terete da je sa nekolicinom poslanika Samoopredeljenja fizični napao poslanika Demokratske partije Kosova Bekima Hadžijua.



Bio je poslanik pokreta Samoopredeljenje, ali je 2014. godine napustio politiku i vratio se građevinskom poslu, koji je pokrenuo u Bruklinu, a zatim proširio na Kosovo i Crni Goru. 



 



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva