:

:

TV Most

clock

Jun 22, 2015   12:05

0

176

Nedovoljno Srba u preduzećima i ustanovama na KiM



Predstavnici Srba u dosadašnjim sazivima kosovskih institucija nisu uspeli da se izbore da budu zastupljeni u skladu sa zakonskim kvotama. Srba u javnim institucijama i preduzećima trenutno je između dva i tri odsto.

"U nekim javnim preduzećima, kao što su termoelektrane, danas ne postoji nijedan zaposleni. U Železnicama – na nivou satističke greške. U mnogim drugim sistemima danas Srba nema, a bilo ih je pre 1999. više hiljada", kaže potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović.

Najveća nezaposlenost Srba je u centralnom delu Kosova i Kosovskom pomoravlju. Od pre dve godine, raspisivanjem javnih konkursa, u opštini Gračanica dobili su približne podatke o nezaposlenosti.

"Po podacima na osnovu broja aplikanata, odnosno prijava na tim konkursima, broj ljudi koji traži posao je oko 3.000 mladih", ističe predsednik Opštine Gračanica Vladeta Kostić.

Dobra volja je, kažu, ključ poštovanja zakona zastupljenosti nealbanaca u civilnim službama.

"Mi u ovom trenutku imamo oko 45 procenata pripadnika nevećinskih naroda koji rade u ovoj instituciji – i u političkom i u civilnom osoblju, što je važnije. Dakle, to je jasan pokazatelj da ako postoji volja postoji i mogućnost da se zakon poštuje", napomenuo je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.

Prema najnovijim istraživanjima, u ministarstvima i drugim vladinim službama Srba je 5,5, a Albanaca 91,2 odsto od blizu 16.500 zaposlenih. Zakon, međutim, ne reguliše obavezu zastupljenosti nealbanskih naroda za svako vladino i skupštinsko telo posebno.

Plan predstavnika Srba u institucijama je da oforme Međuministarsku grupu koja će predložiti promenu ili dopunu zakona da Srbi i ostali nealbanci dobiju ono što im pripada.

"Pravljenjem ove međuministarske grupe i povećanjem pritiska na sve relevantne činioce, da prosto taj proces pomerimo sa mrtve tačke, jer je činjenica da se poslednjih pet godina tu ništa nije uradilo, da čak, statistički praćeno, vidi se da se broj Srba u institucijama smanjuje", kaže Stojanović.

Prvi korak je učinjen. Odnedavno, kosovska vlada priznaje diplome Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva