:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Decembar 07, 2017   12:05

0

207

Nedovoljna prevencija raka grlića materice


Više od sto predavača, od čega je polovina iz inostranstva, a ukupno 800 lekara, prisustvovaće 15. međunarodnom kongresu Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske koji se od danas do subote održava u Beogradu.



Najvažnija tema za diskusiju biće reproduktivna medicina i ginekološka onkologija, a govoriće se i o endokrinološkim problemima u trudnoći, višestrukim trudnoćama i anomalijama ploda, ali i o mnogobrojnim dilemama koje donosi napredak medicine.



Statistika pokazuje da svaka peta žena ide redovno kod ginekologa i da se tek svaka treća odaziva na poziv na skrining raka grlića materice.



Prof. dr Aleksandar Stefanović, predsednik Udruženja ginekologa i opstretičara, ističe da nam prevencija nije najbolja strana i da skrininzi još nisu dali željene rezultate, mada ima pomaka.



I u Srbiji i u inostranstvu žene sve kasnije odlučuju da zatrudne. S druge strane, kod 30 odsto žena sa rakom grlića materice on se otkrije pre 40 godine, a kod 18 odsto u slučaju raka jajnika.



"To ima veliki uticaj na natalitet, trudnoću", istakao je dr Stefanović ali i dodao da su se razvile metode za poštednu hirurgiju, odnosno lečenje ranog stadijuma raka jajnika i grlića materice kako bi se ostavila šansa ženama za potomstvo.



Ukazuje da postoje svetski i evropski protokoli za lečenje ovih bolesti koji se i u Srbiji primenjuju.



"Poštujemo svetske standarde i čitava sesija biće posvećena tome. Ne zaostajemo, imamo kadar i opremu i radimo kao i u svim razvijenim zemljama", rekao je dr Stefanović.



Ističe da je uvedena inovativna terapija za rak jajnika, tako da pacijenti već, zahvaljujući državi i sponzorima, dobijaju terapiju koja nije jeftina.



"Trudićemo se da sledeće godine uvedemo još jedan lek da preživljavanje raka jajnika bude što bolje", zaključio je dr Stefanović.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva