:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 20, 2015   12:05

0

117

Nedostatak vladavine prava glavna kritika EK

Mediji navode da se u narednih mesec dana može očekivati nacrt izveštaja o učinku kosovskih institucija, a konačni izveštaj trebalo bi da bude objavljen početkom oktobra.

Iako prihvataju da EK ima najviše kritika na oblast vladavine prava, pojedini predstavnici vlade smatraju da je u nekim drugim oblastima ipak zabeležen napredak.

"Normalno je ocekivati da kritika bude u toj oblasti, možda će ih biti i u oblasti ljudskih prava, ali u celini, izveštaj će odraziti stvarnu situaciju napretka, uspeh jedne zemlje koja pretenduje da bude članica Evropske unije i sasvim je prirodno da sadrži kritike, ali i pozitivne ocene", rekao je ministar za evropske integracije Kosova Bekim ÄŒolaku.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani očekuje kritike u vezi sa reformama jave administracije, jer su, kako smatra, nedostatak profesionalnih kadrova i politizacija neki od glavnih problema, ali i pohvale kada je reč o usvajanju zakona.

"Očekujem pohvale u pogledu nekih tehničkih stvari, konkretno u vezi usvajanja bitnih zakona. Što se oblasti borbe protiv korupcije tiče, tu se ne vidi nikakav konkretan uspeh i verujem da će to biti evidentirano u Izveštaju o napretku, kao i da će negativnu ocenu dobiti i neuspeh vlasti da formira Specijalni sud za ratne zločine OVK", rekla je Osmani.

Poslanica Alijanse za Budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi je ocenila da je vladavina prava doživela degradaciju u odnosu na predhodni period.

"Nije bilo napretka u vladavini prava, imali smo stalne skandale tokom ove godine i vidljivo je još lošije stanje. Nema napretka u ekonomskom rastu, već pogoršanje, siromaštvo je u porastu, nezaposlenost takode, i ekonomski razvoj je u opadanju", rekla je Kadaj Bujupi.

I iz civilnog sketora smatraju da velikog napretka nije bilo, sem kada je reč o usvajanju zakona.

Iz Grupe za pravno političke studije navode da je jedini napredak koji bi mogao da se pomene u izveštaju usvajanje devet zakona, četiri iz oblasti pravosuđa, zakon o prisluškivanju i četiri iz oblasti ljudskih prava, ali da, sa druge strane, neće izostati konstatacija o nedostatku njihove primene.

Izvor: Tanjug

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva