:

:

TV Most

clock

Septembar 06, 2017   12:05

0

173

Nedimović:Stiže pomoć poljoprivrednicima za štetu od suše

Nedimović je za "Večernje novosti" rekao da je mnogo važnije da se spreče takve situacije kroz sisteme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu, elektrifikaciju i osiguranje.

"Jedan od rizika posle suše je i pojava aflatoksina, pa smo na vreme upozorili proizvođače", istakao je Nedimović.

Kako je naveo, poljoprivrednici traže novac posle suše a kad je dobra godina niko ne pita treba li nešto da uplati u budžet.

Govoreći o početku izgradnje sistema za navodnjavanje, on je rekao da će na prostoru Vojvodine biti 11 sistema, a ove godine počinje i izgradnja jednog velikog u Šapcu i Bogatiću.

"Očekujemo da svake godine stavimo do 60.000 hektara pod taj sistem i da za šest godina imamo dobru površinu koja se navodnjava. Poljoprivrednici će moći da se priključe tako što će plaćati naknadu za vodu. A država daje i povraćaj kroz subvencije 50 odsto od uloženog novca za sisteme za navodnjavanje", kazao je Nedimović.

Na pitanje šta su donele zakonske izmene koje se odnose na prodaju zemljišta, on je rekao da "smo uspeli da popravimo većinu loših rešenja koje nam je doneo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (84, SSP)".

"Zahvaljujući zakonskim izmenama, stranci će moći da kupe samo dva hektara zemljišta i to tek za deset godina, jer će toliko morati da budu nastanjeni u Srbiji. Važno je i da država ima pravo prečeg kupca, pa će ko poželi da proda zemlju građanima drugih država, morati prvo da je ponudi Srbiji. Međutim, strance zasad odbija visoka cena jer je hektar najatraktivnijih oranica od 12.000 do 15.000 evra", ocenio je ministar poljoprivrede.

Kako je objasnio, 2008. je SS-om omogućeno da strane kompanije imaju isti tretman kao i domaće, čime im je omogućeno da osnuju firme u Srbiji, tako da mogu da kupuju zemljište u Srbiji.

"Da smo blokirali tu prodaju, blokirali bismo pravni promet u tržišnom smislu, pa bi samo strane firme koje su već osnovale kompanije u Srbiji mogle da učestvuju u trgovini", rekao je on.

Na pitanje koliko hektara je u vlasništvu stranih kompanija, kazao je se između 80.000 i 90.000 hektara nalazi u rukama različitih srpskih firmi čiji su osnivači kompanije iz drugih država.

"Većinom su iz evropskih zemalja, iz Mađarske, Hrvatske, ali i Ujedinjenih Arapskih Emirata", rekao je Nedimović.

Komentarišući dolazak nemačke kompanije Tenis u Srbiju on je kazao da je njoj za izgradnju farmi dato zemljište u zakup.

"Zrenjanin i Kikinda su u proceduri i sledeći je Sečanj. Do kraja godine očekuje se početak gradnje, prvo u Zrenjaninu, a u 2018. i početak rada. Jedan od uslova za investiciju bila je gradnja novih objekata", rekao je Nedimović.

Na pitanje hoće li Srbija menjati Zakon o GMO da bi postala članica Svetske trgovinske organizacije, ministar poljoprivrede je kazao da odluka o tome da li će se dozvoliti promet GMO ili ne "zavisi od političke odluke hoće li Srbija u STO ili ne".

"Jedino je uspela Rusija da uđe u STO, a da ne dozvoli taj promet. Zasad se ništa ne radi po tom pitanju, osim što postoji Savet za bezbednost hrane koji se bavi analizom svih rizika", naveo je Nedimović.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva