:

:

TV Most

clock

Decembar 01, 2017   12:05

0

194

Nedimović: Za preduzetništvo važni garancijski fondovi

"U proseku od 10 startapova uspeju tri – ne postoji zemlja u kojoj svaki startap koji se pokrene uspeva. To je pokazatelj da je neophodna aktivna komunikacija države sa preduzetnicima", rekao je Nedimović na konferenciji, koja je održana 29. i 30 novembra pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Razvojne agencije Srbije.

Učesnici konferencije su se saglasili da je potrebno omogućiti povoljan poslovni ambijent – smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, posebno za početnike u prvim godina poslovanja na svim nivoima, od lokalnog do državnog, saopštilo je udruženje Centar za tranziciju i ljudska prava "Spektar".

Takođe, da je potrebno da država uspostavi jasna pravila i jednak tretman svih učesnika na tržištu, kao i edukaciju na svim nivoima, zatim olakšati pristup povoljnim izvorima finansiranja od strane poslovnih i investicionih banaka, fondova, posebno kada su u pitanju krediti i državne subvencije.

Neophodna su i nova rešenja i programi edukacija u obrazovnom sistemu kako bi se prevazi[ao jedan od najveih problema – nedostatak kvalitetnih kadrova.

Pokrenuta je inicijativa Republike Srpske da se naredna regionalna konferencija o porodičnom preduzetništvu sledeće godine proširi većim brojem zemalja regiona.

Učesnici su saglasni i da bi turizam i usluge trebalo da budu izvozna grana.

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Nenad Ivanišević rekao je da Vlada Srbije stvara povoljno poslovno okruženje za privatan biznis.

"Nastavićemo da stvaramo povoljno okruženje, da ostvarujemo napredak. Za preduzetništvo je svakako važno regionalno povezivanje – Srbija jeste regionalni lider i spremna je da se povezuje sa regionalnim privrednim društvima, ali i na nivou države", rekao je Ivanišević.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković je rekao da druga Regionalna konferencija o porodičnom preduzetništvu Srbije, BiH i Crne Gore predstavlja odličan način i put za unapređenje poslovanja porodičnog preduzetništva.

"Imamo želju da vidimo kako da damo još snažniji zamah razvoju porodičnog preduzetništva, sa akcentom na veće učešće žena i njihovo liderstvo. Naš cilj jeste i stvaranje svojevrsnog regionalnog klastera i poslovnog inkubatora za razvoj porodičnog preduzetništva", precizirao je Gluhaković.

On je naglasio da Republika Srpska ima Strategiju za razvoj malih i srednjih preduzeća do 2022. godine, da je otvorila niz mogućnosti za razvoj zanatskog preduzetništva posredstvom zanatsko-preduzetničke komore, kao i da je obezbedila podsticaje za zapošljavanje u porodičnom biznisu.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske Zlatan Klokić smatra da su porodične firme operativnije i da se lakše odlučuju za nove poduhvate, ali da velika odgovornost leži na institucijama, gde one moraju da stvore povoljno poslovno okruženje i podršku firmama.

"Kroz kontinuiranu edukaciju potrebno je da porodično preduzetništvo osigura kontinuitet koji prevazilazi prvu generaciju osnivača i obezbedi razvoj i zapošljavanje u firmi porodičnog biznisa", istakao je Klokić.

Državni sekretar u ministarstvu održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore Damir Davidović je istakao da su veoma važni finansijski podsticaji kada su u pitanju porodična preduzeća i da velike kompanije mogu da prežive kretanja i finansijske gubitke, mala i srednja preduzeća znatno manje.

"Osim povoljnih izvora finansiranja, samim stvaranjem povoljnih uslova i stabilnosti pri razvijanje i održavanju biznisa, preduzetnik će biti ohrabren i motivisan da se upusti ili da ostane u preduzetničkim vodama", kazao je Davidović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da Srpska rezultatima, posebno u prošloj i ovoj godini, pokazuje da ostvaruje privredni rast, a da doprinos tome daje i privatno preduzetništvo, kako pojedinačni, tako i porodični biznis.

"Porodično preduzetništo je veoma fleksibilno kada je riječ o ekonomiji, i mi sa stanovišta Vlade i drugih institucija Srpske nastojimo da podržimo, u skladu sa realnim mogućnostima, razvoj porodičnog biznisa stvaranjem povoljnih zakonskih uslova koji omogućavaju stranim investitorima i banakarima da budu podrška tim nastojanjima", istakao je Savanović.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva