:

:

TV Most

clock

Avgust 08, 2017   12:05

0

194

Nedimović: Srbiju neće vući za nos

"Svaki proizvod koji dolazi poreklom iz Hrvatske mi kontrolišemo u skladu sa svim međunarodnim pravilima, ali on podrazumeva uzimanje uzorka svakog, slanje na laboratorijsku kontrolu, nema puštanja u promet dok se ne završe laboratorijske kontrole", rekao je Nedimović za TV Pink.

Srbija poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (84, SSP), ističe Nedimović i kaže da će Srbija u skladu sa tim sporazumom sve svoje mere pripremati i početi sa njihovom realizacijom.

"Nismo mi neko drugi ko jednostrano krši ovo i nećemo to nikad raditi u bilo kojoj situaciji. Naše mere su vezane za fitosanitarne kontrole - kontrole proizvoda biljnog porekla i proizvoda životinjskog porekla. Između ostalog, velike su vrućine, moramo obratiti pažnju", kaže ministar.

Prema njegovom mišljenju, i sedam dana roka za razgovor je predugačak period, s obzirom na sezonu voća i povrća, naročito, kako podvlači, iz ugla tržišta koji su Hrvati navodno želeli da zaštite tim merama.

Dobro je što postoji zajednička reakcija svih zemalja koje imaju trgovinsku razmenu poljoprivrednih proizvoda sa Hrvatskom, kaže Nedimović, pre svega misleći na Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, a dobro je, podvlači, što te zemlje imaju zajednički stav i zajednički interes.

"Ja ne mogu samo da razumem jednu stvar koju sam juče pročitao - da ovo nije mera prema Srbiji i susedima nego prema 168 zemalja sveta", istakao je ministar i dodao da ne shvata kako mogu prve komšije imati isti tretman kao neko ko živi 1.000- 5.000 km daleko.

"I pri tome sa njim imate razvijenu trgovinsku saradnju i još kažete da se vi zalažete da taj uđe u EU. Pa šta bi bilo, kakve namere da očekujemo ako se neko ne bi zalagao za takvu stvar? Ne znam kako ovo drugačije da shvatim i to njihovo "za sedam dana ćemo pričati, za dve nedelje". Ne, hoću odmah da pričamo", jasan je ministar.

Kako ističe, svi moraju da obrate pažnju na to, iz prostog razloga što to nije priča o pet ili 10 evra, već da je razmena između dve zemlje 200 miliona, samo voća i povrća.

"I zato što je neko želeo da bude populista na svojoj teritoriji, pa da zadovolji dnevnopolitičke, potrebe da ispašta ceo region. Pa kako bi to bilo kada bi Srbija u svakom trenutku to radila, pa kako bi bilo kada bi Srbija uradila to sa malinama, da zaštiti sebe, na šta bi to ličilo", rekao je Nedimović.

Kaže da je njegovo ministarstvo radilo analizu svih zemalja EU, kao i svih zemalja u okruženju i da niko od njih nema za kamion nosivosti 20 tona veće naknade od 20-25 evra i navodi primer Nemačke koja ima 22, a u Hrvatskoj ta taksa sada je 270 evra.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva