TV Most - Nedimović: Ove godine 30 miliona evra za navodnjavanje
Vesti
Nedimović: Ove godine 30 miliona evra za navodnjavanje

13:21, 16.05.2018

|

Izvor: Tanjug

U vojvođanskom naselju Nova Gajdobra, nedaleko od Bačke Palanke, nalazi se jedan od najvećih i najmodernijih sistema za navodnjavanje u Srbiji, koji vodom "natapa" 1.700 hektara zemlje.

Foto: Tanjug

To je investicija partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, firme "El Ravafed" koja u Srbiji investira i posluje već tri godine.


U planu je, kaže direktor te firme u Srbiji Dragan Crnjanski, da sledeće godine bude "pokriveno" 6.500 hektara zemlje tim irigacionim sistemom.


 


Zaposlene firme "El Ravafed", kao i polja na kojima se gaje tradicionalne ratarske kulture, a koje navodnjava savremeni sistem koristeći vodu iz kanala Dunav-Tisa-Dunav, obišli su srpski ministar poljoprivrede, šumarastva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar klimatskih promena i zaštite životne sredine UAE Tini el Zubeidi koji su najavili nove investicije te arapske zemlje u Srbiju.


 


Nedimović je tim povodom istakao da će ove godine u linijske sisteme za navodnjavanje u Srbiji biti uloženo 30 miliona evra, kao i da će "mini kanali" kakvi su postavljeni u poljima Nove Gajdobre biti postavljeni na četrnaest regionalnih sistemima za navodnjavanje koji su trenutno u toku.


 


"Jedan od osnovnih razloga zbog kojih smo se sastali kolega iz UAE i ja bila je i priča oko irigacionih sistema. Ovo je jedan od primera kako treba da izgledaju najmoderniji sistemi za navodnjavanje u Srbiji", rekao je ministar.


 


Dodao je da će u saradnji sa "Abu Dabi" fondom i na drugim zemljištima, a koja su državna i koja će koristiti svim poljoprivrednicima, takođe biti postavljeni savremeni sistemi za navodnjavanje.


 


Zubeidi je podvukao da je saradnja između Srbije i UAE najproduktivnija u oblasti poljoprivrede, i izrazio zadovoljstvo što kompanije njegove zemlje investiraju u Srbiju i što su irigacioni sistemi uspeli da donesu boljitak u uzgoju žitarica i povrća.


 


"Mi smo unapredili stare tehnologije novim koje danas ostvaruju mnogo bolju produktivnost. Ono što smo ovde u Srbiji uradili je odličan pokazatelj svetu da takva tehnologija može da se iskoristi i da poboljša partnerstvo dve zemlje u polju agrokulture", ukazao je Zubeidi.


 


Najavio je da će UAE nastaviti da sarađuju sa Srbijom, ne samo u dosadašnjim oblastima, već i u "novim bizinis prilikama".


 


Na poljima Nove Gajdobre zaposleni firme "El Ravafed" gaje pšenicu, ječam, kukuruzno seme, suncokret, soju, šargarepu, krompir, a kažu da će se u narednim godinama i sezonama više orijentisati uzgoju povrća.

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design