Vesti
Nedimović: Otpisati kamate, ali dug mora da se plati

15:47, 19.05.2017

|

Izvor: RTS

Poljoprivrednici u Srbiji moraju da budu oslobođeni kamata koje su se godinama nagomilavale zbog neplaćanja poreza i doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje, ali, dug mora da se plati, naveo je za "Tanjug" ministar polljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović.
Foto: rts.rs
Kako je rekao Branislav Nedimović, dugovanja poljoprivrednika za penziono i invalidsko osiguranje koja danas iznose oko 186 milijardi dinara, biće narednih dana predmet sastanaka članova Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i drugih relevantnih predstavnika države.

"Mislim da poljoprivrednici moraju da budu oslobođeni kamata, ali obaveza mora da se plati. Ko hoće da plati dug kako bi vezao staž moći će, a ko neće da ga plati, moj predlog će biti, da kažem to u fudbalskom žargonu, nula-nula i idemo dalje", naveo je Nedimović.

Istakao je da Ministarstvo poljoprivrede ne beži od potrebe da se ovaj problem reši, jer, kako je objasnio, ovo je problem star nekoliko decenija koji se razvija.

"Ulazimo u završnu fazu rešavanja ovog problema, u sredu i četvrtak sledeće nedelje ćemo imati dva sastanka na ovu temu. Pored ostalih učesnika, mi ćemo izneti svoje predloge", najavio je ministar.

Kako je rekao, Ministarstvo ima nameru na napiše nova pravila kako bi se izbegla situacija da onaj ko plaća, kako je rekao, 15 godina penzijsko i invalidsko osiguranje i onaj ko to čini 40 godina, na kraju imaju istu penziju.

"Nameravamo da napravimo pravila, da nemamo više situaciju da plaćate doprinose 15 ili 40 godina, a da imate istu penziju od 10.500 dinara. To nije prirodno", istakao je Nedimović i rekao da trenutno postoji puno nelogičnosti u ovoj oblasti te je naveo primer da isti doprinos plaća neko ko ima jedan hektar zemljišta kao i onaj ko ima 100 hektara.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design