Vesti
Nedimović: Na srpskom tržištu nema zaraženih jaja

09:07, 12.08.2017

|

Izvor: RTS

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže za RTS da na srpskim njivama postoji problem zbog suše, posebno u pogledu kukuruza i soje, ali da će biti dovoljno poljoprivrednih proizvoda za srpsko tržište i za izvoz. Napominje i da u Srbiju nisu stigla zaražena jaja.
Branislav Nedimović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da zaraženih jaja na srpskom tržištu nije bilo i da građani mogu da budu mirni.

"Naša veterinarska inspekcija uredno vodi evidenciju, sve je pod kontrolom i srpski prostor je apsolutno zaštićen", kaže ministar.

Dodaje da su dve pošiljke iz Holandije stigle u Srbiju u januaru i junu mesecu.

"Pošiljke nisu bila jaja nego proizvodi koji sadrže jaja, a takođe nisu bile ni od proizvođača čija su jaja zarežena", objašnjava ministar.

Nedimović ističe da je Srbija morala da reaguje na hrvatsko povećanje taksi na uvoz voća i povrća.

"Evidentno da je ovo bila ishitrena reakcije ministarstva poljoprivrede Hrvatske. Srbija je morala ovako da reaguje i dali smo sve od sebe da zaštitimo naše interese i naše povrtare", kaže ministar.

Dodaje da se sve vratilo na režim koji je važio do 15. jula.

"Nakon što je objavljeno vraćanje na stanje pre 15. jula u njihovim Narodnim novinama, mi smo se vratili na stari režim u pogledu voća i povrća, ali i svih roba biljnog i životinjskog porekla", kaže Nedimović.

Ističe da razume nezadovoljstvo hrvatskih poljoprivrednika ali da protekcionističke mere nisu dozvoljene.

Ministar Nedimović kaže da na srpskim njivama postoji problem zbog suše, posebno u pogledu kukuruza i soje.

"Biće dovoljno poljoprivrednih proizvoda za srpsko tržište i za izvoz. Do kraja avgusta ćemo pratiti stanje da utvrdimo kolika je šteta. Pripremamo i set mera sa kojima ćemo izaći kad utvrdimo štetu", kaže Nedimović.

Ističe da suša nije kao što je bila 2012. godine, kada je bila ekstremna.

"Na pojedinim područjima imamo ugrožene kulture, a cilj nam je da poljoprivredni proizvodi budu apsolutno zaštićeni", zaključuje ministar poljoprivrede.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design