:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 23, 2015   12:05

0

231

Neće biti zabrane uvoza mleka iz EU

Govoreći o viškovima mleka, ministarka je rekla da će Republička direkcija za robne rezreve otkupiti postojeće zalihe mleka u prahu i da su za to obezbeđena sredstva.

"Tako će biti prevaziđen trenutni problem povećanih količina mleka", rekla je ministarka novinarima u pauzi konferencije "Program predpristupne pomoći za ruralni razvoj 2014-2020 - IPARD 2".

Prema njenim rečima, poljoprivrednici će moći kao i do sada da predaju mleko mlekarama i na taj način će se rešiti problem viška mleka u ovom momentu s jedne strane, a sa druge strane obezbediti i konditorima da rade pod istim uslovima kao što rade i konditori u EU.

"Da smo reagovali na taj način što bismo povećali carine ili uvozne dažbine onda bismo naše kondotore doveli u neravnopravan položaj tako da bi oni onda bili ugroženi", kaže Bogosavljević Bošković.

Kako je navela, cilj je da se reši problem poljoprivrednih proizvođača u ovom momentu ali tako da se u isto vreme ne napravi problem industriji i da se u ovakvim situacijama moraju pažljivo odmeravati mere i rešenja, i imati balansiran pristup.

"Važno je da ova istina teška vremena, kada se radi o poljoprivrednoj prioizvodnji, na neki način sa što je moguće manje loših posledica preživimo i da dočekamo bolja i stabilnija vremena", poručila je ministarka poljoprivrede.

Kada je reč o otkupu svinja, Bogosavljević Bošković navodi da više nema prakrično ništa sporno osim tehničkih detalja za otkup svinja, potrebno je utvrditi, kako kaže, mesto na kome će proizvođači doterati svoje svinje, odnosno klaničari koji će te svinje dalje otkupiti i ugovore koji će biti potpisani.

Prema njenim rečima, na osnovu tih ugovora poljoprivrednicima će biti isplaćen novac ili će u zamenu za otkupljene svinje dobiti merkantilni kukuruz u onom odnosu koji je dogovoren i koji je Vlada Srbije i usvojila.

Najavažnije je da je postignut dogovor i da je Vlada Srbije poštovala sve ono što su dogovorili proizvođači svinja, predstavnici resornih ministarstava koji učestvuju u tom procesu i Repubička direkcija za robne rezerve, ocenila je ministarka.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva