:

:

TV Most

Foto: Foto Tv Most

clock

Avgust 25, 2015   12:05

0

121

Ne postoje zakonski razlozi za produženje pritvora

Njegovi advokati su Apelacionom sudu u Prištini podneli žalbu na odluku Osnovnog suda iz Kosovske Mitrovice.
Jedan od Ivanovićevih advokata Ljubomir Pantović ukazao je da je rešenje o produženju pritvora, suprotno zakonu, doneo član sudskog veća Osnovnog suda ,a ne predsednik veća, kao što to zakon izričito nalaže.

,,Zakon o krivičnom postupku Kosova nalaže imperativno da u toku glavnog pretresa sudski pritvor protiv okrivljenog jedino i isključivo može produžiti predsednik Sudskog veća, ovde imamo situaciju da je to uradio član sudskog veća,, rekao je Pantović. On je naglasio da očekuje da Apelacioni sud u Prištini tom žalbenom navodu posveti posebnu pažnju jer, kako je rekao , takvo rešenje ne može da opstane jer je doneto od strane “nenadležnog subjekta”.

Pantović je dodao i da ,,ne postoje stvarni razlozi za dalje trajanje pritvora Ivanoviću, i da sud samo parafrazira zakonski tekst osnova za pritvor, bez navođenja konkretnih okolnosti u čemu se to sastoji,,.

,,Zakonski razlozi za dalje trajanje pritvora ne postoje i odavno je bilo vreme da sudski pritvor bude zamenjen nekom od blažih mera a zakon nalaže sudu da uvek primeni blaže mere ako se njima može postići isti efekat kao i sa sudskim pritvorom,, rekao je Pantović.

Podpredsednica GI SDP Ksenija Božović rekla je da je odluka o produženju pritvora njihovom lideru ,,razočaravajuća i sramna, jer nikakvih novih dokaza za produžetak pritvora nema,,. Ona je dodala da ,,je njegovo zdravstveno stanje narušeno, i da je sva odgovornost na Eulex-u.On je i dalje lošeg zdravstvenog stanja, ima srčane tegobe, varira mu krvni pritisak , ima bolove u želucu i plućima. On je prekinuo strajk gladju na nagovor porodice i prijatelja, ali njegovo zdravstveno stanje je i dalje loše, ima tegobe, jer organizam ne prihvata hranu ,, rekla je Božović.

,,I opet ponavljam ,, rekla je Božović, ,,ukoliko dodje do ugožavanja zdrastenog stanja najveću odgovornost snosiće Eulex,,.

,,U Građanskoj inicijativi SDP očekujemo danas od premijera Aleksandra Vučića u Briselu, koji će razgovarati o slučaju Ivanović, konkretne stvari i informacije po povratku,,rekla je Božović.

Ona je rekla da su ,,oni ovu odluku o produženju pritvora shvatili kao da Eulex pokušava da demonstrira silu,, i najavila da će GI SDP pokrenuti inicijativu predsednicima opština ,deset opština sa srpskom većinom za hitno zakazivanje zajedničke sednice u Kosovskoj Mirovici.

Ivanović koji je u zatvoru od 7. avgusta štrajkovao je glađu 16 dana, zahtevajući da mu se omogući odbrana sa slobode, smešten je u mitrovačkoj bolnici , jer mu je zdravlje pogoršano.

On je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilnim stanovništvom tokom 1999. i 2000. godine.

Nastavak suđenja u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici zakazan je za 10. septembar, a do sada je u sudskom postupku koji se vodi protiv njega i još četvrice Srba saslušano 47 svedoka tužilaštva.

Izvor: Tv Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva