:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2015   12:05

0

129

Ne očekujem uspeh u razgovorima Rusije i Turske

"Nisam baš očekivala mnogo od toga, ali dobro je što su razgovarali jer se u jednom trenutku činilo da je prestao razgovor. Turska ne zna šta hoće, sve što govori je toliko kontradiktorno", kaže za RTS Milinčićeva.

Dodaje da Turska mora da se stabilizuje i objasni svoje postupke. Treba da ima dobru volju da se problem reši, istakla je urednica.

"Turska se ne izjašnjava po pitanju toga da li je oboren avion. Uskoro ćemo misliti da je Rusija oborila turski avion", kaže Milinčićeva.

Ističe da nije dobro da se na tom terenu Rusija i Turska suprotstave, jer bi to predstavljalo opasnost za ceo svet.

Rusiji i Turskoj nisu olakšali ni njihovi lideri Vladimir Putin i Tajip Erdogan. Putin kaže da Rusija neće zveckati oružjem, ali poručuje i da se grdno vara svako ko misli da će se posle ratnog zločina Turska izvući sa zabranom izvoza paradajza.

"Rusija nije iscrpela sve mere koje bi mogla da preduzme, poslednju hvala Bogu neće iskoristiti, neće ratovati protiv Turske. U ekonomskim sankcijama samo jedan deo je ispoštovala, još uvek su ostali kontakti, mnogo turskih firmi radi u Rusiji. Ima još saradnje u raznim oblastima, prekinut je turski tok ali ima još toga da se prekida", ističe Milinčevićeva.

Dodaje da po načinu govora, prema onome što je Putin pričao, može da se nasluti da očigledno postoji još toga što će uraditi.

Rusija je obaranje aviona doživela kao veliku provokaciju, ali dobro je da je razmislila i hladne glave donosila odluke, istakla je urednica Sputnjika. Dodaje da je Turska napravila presedan, koji je mogao tragično da se završi, ali, kako kaže, nada se da neće.

Na pitanje da li je realno očekivati da će OEBS postići konsenzus kako bi doneo odluke o važnim pitanjima, o borbi protiv terorizma, migrantskoj krizi, Ukrajini, borbi protiv narkotima Milinčevićeva ističe da ne očekuje veliki uspeh.

"Takve deklaracije nije bilo 12 godina, uvek će se neki papiri potpisati, oko nečega će se dogovoriti, ali objektivno, nažalost teško mogu da donesu odluku. Rusija insistira da se osudi postupak obaranja aviona, a to Turska neće uraditi, tako da ne očekujem uspeh", zaključila je Milinčevićeva.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva