:

:

TV Most

clock

Novembar 04, 2015   18:09

0

287

Ne Kosovo u Unesko

Kako navode studenti koji su inicirali osnivanje pomenute Kancelarije, „jedan od osnovnih ciljeva naše akcije biće uspostavljanje kontakata sa medijima i zvaničnicima svih 195 diplomatskih delegacija UNESKA, njihovim ambasadama u Srbiji i BiH, slanje fotografija, video-materijala, filmova i drugih svedočanstava o stradanju srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji na njihovu adrese ,, čime žele da deluju na što veći broj zemalja „kako bi glasale protiv članstva lažne države Kosovo u ovu organizaciju,,.

Kampanja studenata trajaće do glasanja u UNESCO-u, novembra. Studenti su optimisti, procenjuju da šanse Srbije i srpske diplomatije da izdejstvuje pobedu u ovoj, za srpsku kulturnu baštinu na KiM-u ključnoj bitki,nisu male. Postavili su montirani video materijal "Ne teroristima u UNESCO" na you tube kanalu u kojem upoređuju aktivnosti ISIS-a na bliskom istoku sa rušenjem hrišćanskih crkava na KiM-u. Preko društvenih mreža i svoje Internet stranice su, takođe, pozivali kolege studente da šalju slike i pisma koja su preveli na skoro sve svetske jezike zajedno sa spiskom kontakata 58 članica Izvršnog saveta UNESCO-a.

„Kontaktirali smo diplomatske predstavnike gotovo svih članica ove svetske organizacije, poslali im pisma, video materijale i fotografije naših uništenih, spaljenih, ruiniranih crkava, manastira, grobalja i drugih kulturnih, sakrilnih i duhovnih spomenika srpskog naroda i srpske države na ovom prostoru“, rekao je Jovan Aleksić, student doktorskih studija istorije na Filozofskom fakultetu i dodao da gaji nadu da će njihove molbe biti uslišene.

„Postavili smo i fotografije koje imaju jasnu analogiju sa vandalizmom koji su činili pripadnici ISIS-a na Bliskom istoku kao što su uništavanje Palmire, budističkih spomenika, uništavanje hrišćanske sakrilne kulture...što je vrlo slično onome što se dešavalo 17., 18., 19. i 20. marta na Kosovu i Metohiji. Oni koji su spaljivali Bogorodicu Ljevišku ne mogu postati članica Uneska“, zaključio je Aleksić.

Milan Savić, predsednik SKONUS-a rekao je da u cilju nastavka kampanje „Ne Kosovo u Unesco“ koja je počela protestom na fakultetu i kolege sa fakulteta u Kragujevcu održaće sutra u 12.44 protest podrške.

„Radimo sa jednim ciljem – da Kosovo ne bi ušlo u ovu organizaciju i sa ciljem da i one države članice koje su glasale za predlog da se razmatra pitanje članstva Kosova u Unesko promene svoje mišljenje“, rekao je Savić.
Diplomatsku bitku za sprečavanje Kosova da uđe u Unesko vode svi, Vlada Srbije, predsednik, premijer, SPC, i svi su saglasni u jednom da kakav god ishod borbe bude, ona će nastaviti da bude vrlo intezivna, jer niko ne može oduzeti ono što je vekovima srpsko .

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić smatra da “borba treba, pre svega, da uključi sve gradjane Srbije koji treba da daju svoj doprinos zaštiti naše baštine i ne samo do trenutka kada se bude glasalo o prijemu ili članstvu Kosova u Unesko, nego i nakon toga”.

“Kakav god ishod glasanja da bude i Pećka patrijaršija i Ljeviška i Zočišta i Devič, i svi naši manastiri i sve naše svetinje kojih je nekoliko hiljada na Kosovu i Metohiji nastaviće da postoje i nakon tog glasanja a naš narod na Kosovu i Metohiji koji jeste naša živa svetinja treba da oseti i podršku, solidarnost i ljubav cele Srbije”, rekao je Djurić.

Podsetimo, krajem oktobra studenti prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici zajedno sa kolegama drugih fakulteta iz centralne Srbije protestovali su protiv mogućeg prijema Kosova u Unesko, i tom prilikom poručili,, da srpska kultura i tradicija počivaju na Kosovu i Metohiji, i da nisu saglasni sa tim da oni koji su se na neprimeren, grub i varvarski način ophodili prema njoj,sad treba da o istoj i brinu.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva