:

:

TV Most

clock

Novembar 11, 2017   12:05

0

224

Ndegva: Važno je privatizovati državna preduzeća

Srbija je treću godinu zaredom napredovala na "Duing biznis" listi Svetske banke o uslovima poslovanja, ali je poručeno da ima još dosta koraka pred njom. Istovremeno, Upravni odbor te međunarodne finansijske institucije odobrio je Srbiji zajam od 119 miliona dolara za Program unapređenja efikasnosti i održivosti infrastrukture.

“Pre svega, želim da čestitam Vladi na tom 43. mestu. Prošle godine je mesto bilo 47. tako da Srbija napreduje. Dobro je biti ambiciozan ali je i važno konstatovati da se brojni koraci u tom pravcu moraju realizovati. Dve su kritične oblasti da bi se to uradilo. Prva je plaćanje poreza i da se olakša taj proces preduzećima. Poreski teret je veliki, posebno za nove firme. Neke moraju da plate u vrednosti šest meseci zarada, a takođe priključak na električnu energiju je komplikovan proces i tu Srbija može da napreduje. Ambicija je odgovarajuća jer ako pogledate, recimo, kako je rešen problem izdavanja građevinskih dozvola – prošle godine Srbija je bila na dnu, a sada je 10. na svetu”, kaže Ndegva za RTS.

Govoreći o daljem napretku Ndegva je rekao da se uglavnom radi o tehničkim detaljima, ali je potrebno da vlasti budu opredeljene za rast i da otvaraju tržište za konkurenciju.

“Za nas dve najvažnije stvari kako bi Vlada Srbije napravila bolje poslovno okruženje jeste da stvori prostor za privatne firme. U ovom trenutku više od 600 preduzeća je u vlasništvu države. Najveća državna preduzeća, 10 njih u Srbiji, od njih je šest u vlasništvu države, tako da je važno privatizovati i otvarati te sektore za tržište i konkurenciju”, naveo je Ndegva.

On je dodao da SB želi da vidi napredak privatizacije kod banaka i osiguravajućih kompanija.

“To bi bio pokazatelj da je Vlada ozbiljno rešila da učini ekonomiju konkurentnijom i da privuče nove investicije. Takođe bismo voleli da imamo bolje upravljanje i Vlada je i za to opredeljena. U EPS-u i u "Srbijagasu", oni su to već radili, reformisali su "Železnice" tako da postoji kapacitet, zainteresovanost, samo je potrebno ići hitno napred”, rekao je Ndegva.

Prema njegovim rečima, novi kredit koji je SB odobrila nedavno Srbiji je važan jer će pomoći Srbiji da modernizuje infrastrukturu, da bude efikasnija. 

“Imamo dva dela: prvi deo je da se omogući održavanje osam hiljada kilometara putne mreže, ne samo održavanjem već promenom načina održavanja kroz ugovore. Takođe, potrebno je modernizovati više od 200 javnih objekata da bi bili energetski efikasniji. To će naravno doneti uštede za državni budžet”, ističe Ndegva.

On je dodao da će iduće godine fokus biti na pomoći Vladi u reformi poreskog sistema kako bi poreska uprava bila efikasnija, da se pojednostavi Zakon o porezu, da bi to pomoglo preduzećima.

“Pomoći ćemo i Vladi da racionalizuje, možda i privatizuje bankarski sektor. To će biti, svakako, novi krediti. Neki će biti i dodatni. Recimo, postoji jedan zdravstveni program koji će dodati novi novac, oko 300 miliona dolara iduće godine, ali to umnogome zavisi od toga šta Vlada planira sa budžetom i na koji način možemo da reagujemo na to. Tako da smo u skladu sa onim što Vlada želi i njenim prioritetima”, istakao je Ndegva.

Upitan da li Srbiji treba novi aranžman MMF, Ndegva je rekao da je na Vladi da to odluči.

“Mi generalno mislimo da su programi i stendbaj aranžmani MMF-a važni kako bi se dalo poverenje međunarodnim tržištima da je Vlada Srbije fokusirana na sprovođenje racionalne politike, odnosno upravljanje javnim rashodima i da ozbiljno pristupa reformama. Aranžman MMF-a stvara poverenje u performanse Vlade i države tako da mogu da dođu investitori, i uvek je dobro to imati”, zaključio je Ndegva.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva