:

:

TV Most

clock

Oktobar 09, 2017   12:05

0

199

NBS: Referentna kamatna stopa smanjena na 3,5 odsto

"Dodatnim smanjenjem referentne kamatne stope u uslovima niskih inflatornih pritisaka, NBS pruža dodatnu podršku kreditnoj aktivnosti i privrednom rastu", navodi se u saopštenju centralne banke.

Kako je istaknuto, međugodišnja inflacija se od početka godine kreće u granicama cilja i u avgustu je smanjena na 2,5 odsto, a nastavljeno smanjenje bazne inflacije na 1,5 odsto međugodišnje, kao i inflacionih očekivanja kako za jednu, tako i za dve godine dana unapred, što ukazuje na to da su inflatorni pritisci i dalje niski.

Dodaje se da su negativni efekti suše na cene hrane bili manji od očekivanih.

"U odnosu na avgustovsku projekciju, u pravcu niže inflacije deluju i niže uvozne cene izražene u dinarima i pad premije rizika zemlje na najniži nivo od kada se prati za Srbiju. Dodatno, fiskalna kretanja su povoljnija od očekivanih, što potvrđuje ostvaren suficit na konsolidovanom nivou od oko dva bruto domaćeg proizvoda u osam meseci", navela je NBS.

Izvršni odbor i za naredni period očekuje da će se inflacija kretati u granicama cilja od tri odsto sa odstupanjem plus ili minus 1,5 procentnih poena.

Procenjeno je da će inflaciju usporavati i visoka baza kod cena naftnih derivata, a početkom 2018. i izlazak ovogodišnjih jednokratnih poskupljenja pojedinih proizvoda i usluga iz međugodišnjeg obračuna. U srednjem roku će u suprotnom smeru delovati postepen rast svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i agregatne tražnje u Srbiji.

Izvršni odbor je ocenio da kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i dalje karakteriše neizvesnost, ali da je, zahvaljujući povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period, Srbija danas otpornija na potencijalno negativne uticaje iz međunarodnog okruženja.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. novembra.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva