:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2017   12:05

0

148

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 4 odsto

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor, kako je saopšteno je imao u vidu faktore inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, kao i očekivani nastavak kretanja inflacije u granicama cilja od 3,0 odsto plus minus 1,5 procentnih poena u naredne dve godine.

Inflacija se od početka godine kreće u granicama cilja. U skladu sa očekivanjima, njeno kretanje u posmatranom periodu, kao i u drugim zemljama, bilo je pod uticajem oporavka svetske cene nafte, koji je započet u drugoj polovini 2016.

- Međutim, poskupljenja povrća i ogreva zbog lošeg vremena početkom godine bila su viša od sezonski uobičajenih, a u aprilu i voća i svežeg mesa usled rasta njihovih cena na svetskom tržištu. Da je inflacija od početka godine vođena jednokratnim faktorima, ukazuje niska i relativno stabilna bazna inflacija, koja se kreće oko dva odsto međugodišnje - kaže se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja. Naviše će delovati postepen oporavak domaće tražnje i inflacije u međunarodnom okruženju, dok će visoka baza kod cena naftnih derivata usporavati inflaciju.

Pritom, izlazak jednokratnih poskupljenja neprerađene hrane i ogreva iz međugodišnjeg obračuna inflacije uticaće na to da se inflacija od početka naredne godine stabilizuje na nižem nivou od trenutnog, ali i da ostane u granicama cilja.

Međunarodno okruženje i dalje karakteriše neizvesnost u pogledu kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu. Neizvesnost postoji u pogledu kretanja svetskih cena primarnih proizvoda, a posebno nafte, na koju utiču i pojačane geopolitičke tenzije. Pored toga, neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu u najvećoj meri proističe iz divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, što može da utiče na globalne tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji.

Izvršni odbor NBS ističe da je upravo zahvaljujući znatnom smanjenju unutrašnje i spoljne neravnoteže i povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period Srbija danas otpornija na potencijalno negativne uticaje iz međunarodnog okruženja.

Naredna sednica na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. jula.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva