:

:

TV Most

clock

Januar 11, 2018   12:05

0

209

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 3,5 odsto

Inflacija je u decembru 2017., prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, bila na centralnom ciljanom nivou NBS od 3,0 odsto međugodišnje, navode iz centralne banke napominjući da su inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede usidrena unutar granica ciljanog rasta potrošačkih cena.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja koji iznosi 3,0 odsto plus-minus 1,5 procenata.

Iz NBS navode da bi u prvoj polovini 2018. inflacija trebalo da se kreće ispod centralne vrednosti cilja, zbog visoke uporedne baze kod cena naftnih derivata i drugih proizvoda koji su jednokratno poskupeli početkom prošle godine, dok će u suprotnom smeru delovati očekivani rast domaće tražnje.

Centralna banka pažljivo prati i dešavanja u međunarodnom okruženju, prvenstveno kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i svetske cene primarnih proizvoda, koja nalažu opreznost.

"Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje je prisutna po osnovu divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Federalnih rezervi i Evropske centralne banke, što može da utiče na globalne tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji", ukazuju iz NBS.

Pored toga, kako dodaju, neizvesnost postoji i u pogledu kretanja svetskih cena primarnih proizvoda, a posebno svetske cene nafte, koja je prethodnih meseci rasla.

Međutim, Izvršni odbor ističe da je otpornost domaće privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući jačanju domaćih makroekonomskih fundamenata i povoljnijim izgledima za naredni period.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 8. februara 2018, navodi se u saopštenju.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva