:

:

TV Most

clock

Maj 30, 2018   12:05

0

180

NBS preuzima deo nadležnosti Poreske uprave

Reč je o ovlašćnjima koja se odnose na izdavanje i oduzimanje ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova i kontrolu menjačkog i deviznog poslovanja, precizirano je izmenama i dopunama Zakona o NBS koje će biti na dnevnom redu sednice parlamenta koja počinje u petak, 1. juna.
 
NBS je navela da će od 1. januara preuzeti oko 60 zaposlenih koji obavljaju te poslove u Poreskoj upravi. 
 
Izmenama i dopunama Zakona o NBS predvi]eno je i ukidanje Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama kao posebne organizacione jedinice u NBS, a zaposleni bi nastavili da obavljaju poslove koje trenutno obavljaju. 
 
U obrazloženju izmena i dopuna zakona NBS je navela da je reč o ukupno 220 zaposlenih, i to 124 u Sektoru za kontrolu poslovanja banaka, 55 u Sektoru za nadzor nad obavljanjem delatnosti osiguranja, devet u Centru za superviziju informacionih sistema i 32 u Sektoru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga. 
 
Novim rešenjima predvi]eno je da se poslovi nadzora nad finansijskim institucijama obavljaju u NBS na način kojim se obezbe]uju operativna samostalnost organizacionih jedinica u kojima se obavljaju ti poslovi i njihova razdvojenost u odnosu na druge funkcije i poslove NBS i kojim se sprečava sukob interesa. 
 
Kako bi se obezbedio kontinuitet u radu organa i obavljanju funkcija NBS u slučaju isteka mandata funkcionera Centralne banke, predloženo je da se izbor novog funkcionera NBS mora obaviti najkasnije do isteka mandata funkcionera kome istice mandat, kako bi novi funkcioner počeo da obavlja funkciju odmah po prestanku funkcije njegovog prethodnika. 
 
NBS navodi da to rešenje ima pozitivan uticaj i na stabilnost finansijskog sistema. 
 
Predloženo je i preciziranje pojedinih odredaba koje se odnose na način objavljivanja kamatnih stopa NBS i delokrug organa NBS. 
 
Predloženom dopunom zakona predvi]eno je da Izvršni odbor daje smernice za jedinstvenu primenu propisa iz nadležnosti NBS, radi unapre]enja pravne izvesnosti u primeni ovih propisa. 
 
Usvajanje predloženih rešenja, kažu u NBS, trebalo bi da dovede do odre]enog smanjivanja troškova NBS pošto se stvaraju adekvatni uslovi da njena organizacija bude još efikasnija.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva