:

:

TV Most

clock

April 12, 2017   12:05

0

177

NBS: Devizne rezerve u martu 9,73 milijardi evra

Neto devizne rezerve (84, ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju marta iznosile su 8,03 milijarde evra, što je za 15 miliona evra manje u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Kako se ističe u saopštenju, blago smanjenje deviznih rezervi u martu je u najvećoj meri rezultat nepovoljnih tržišnih efekata na međunarodnim tržištima, pre svega nepovoljnih promena međuvalutnih odnosa, dok su realizovani devizni prilivi bili veći od deviznih odliva za 19,0 miliona evra.

U strukturi priliva najznačajnije stavke se odnose na veću prodaju od dospeća deviznih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu i na prilive po osnovu upravljanja deviznim rezervama.

Ukupan neto iznos priliva bio je 151,7 miliona evra, što je u značajnoj meri nadomestilo odlive po osnovu većeg iznosa otplate od korišćenja deviznih kredita, neto odliva sa računa devizne obavezne rezerve banaka, intervencija prodajom deviza na međubankarskom deviznom tržištu i po ostalim osnovima, koji su ukupno dostigli 132,7 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 429 miliona evra i bio je za 117,4 miliona veći nego u prethodnom mesecu.

U prvom kvartalu ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,11 milijardi evra.

Tokom marta vrednost dinara je bila gotovo nepromenjena u odnosu na evro, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 15 miliona evra u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa, navodi se u saopštenju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva