:

:

TV Most

clock

Novembar 13, 2017   12:05

0

204

NBS: Devizne rezerve 10,76 milijardi evra

Oktobarski nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 210 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteon je danas iz NBS.

Neto devizne rezerve (84, ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju oktobra 9,03 milijarde evra, za 140 miliona više nego na kraju septembra, što je njihov najviši nivo od 2000. godine.

Povećanju deviznih rezervi u oktobru doprineo je u najvećoj meri priliv po osnovu intervencija NBS kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu, sa iznosom od 45 miliona evra.

Prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama, kao i neto priliv deviza po drugim osnovima, u iznosu od ukupno 71,1 milion evra, višestruko su nadmašili jedinu kategoriju koja je delovala u smeru smanjenja deviznih rezervi - neto razduženje države po osnovu kredita i servisiranja stare devizne štednje (84, ukupno 27,5 miliona evra).

Pozitivan efekat na devizne rezerve (84, 36,2 miliona evra) imala su i povoljna kretanja međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 657,8 miliona evra i bio je za 77,8 miliona manji nego u prethodnom mesecu.

Od jnauara do kraja oktobra ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,10 milijardi evra.

U oktobru je vrednost dinara bila gotovo nepromenjena u odnosu na evro, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 15 miliona evra kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije kursa, navodio se u saopštenju.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva