:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 15, 2015   12:05

0

201

NBS:Referentna kamata ostaje osam odsto

NBS je navela da je Izvršni odbor, donoseći ovu odluku, imao u vidu da se međugodišnja inflacija i dalje kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i da su na to u najvećoj meri uticali faktori sa privremenim dezinflatornim dejstvom. Takvi faktori su, kako dodaju, niske cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, snažan pad cena nafte, kao i nizak rast regulisanih cena.

Kretanje međugodišnje bazne inflacije, koja je u decembru prošle godine iznosila 2,3 odsto i približila se donjoj granici dozvoljenog odstupanja od cilja, ukazuje na kratkoročni dezinflatorni uticaj pomenutih faktora, navodi NBS.

Izvršni odbor je ocenio da će do sada preduzete mere monetarne politike i postepeno slabljenje dezinflatornih efekata po osnovu niskih troškova hrane, uz očekivane korekcije regulisanih cena, doprineti da se inflacija vrati u granice cilja sredinom ove godine.

Održanju niske i stabilne inflacije u srednjem roku, kako je navedeno, doprineće niska domaća tražnja i niska inflacija u zoni evra.

Izvršni odbor je u saopštenju konstatovao da su i dalje prisutni rizici iz međunarodnog okruženja, koji su povećali osetljivost investitora prema ulaganjima u rastuća tržišta.

"Međunarodni tokovi kapitala zavisiće od karaktera monetarnih politika najvećih centralnih banaka, pre svega FED-a i ECB, kao i od geopolitičkih dešavanja. Sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, s druge strane, doprineće smanjenju unutrašnjih i spoljnih neravnoteža i manjoj osetljivosti na uticaje iz međunarodnog okruženja, kao i održavanju makroekonomske stabilnosti", ocena je NBS.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva