:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2015   12:05

0

195

NBS: Devizno tržište nije uzdrmano

Centralna banka Švajcarske je danas neočekivano ukinula donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka za evro, koju je uvela u septembru 2011. godine sa ciljem sprečavanja daljeg jačanja domaće valute.

Globalna finansijska tržišta su na to veoma burno odreagovala i u prepodnevnom trgovanju došlo je do značajnog jačanja franka od gotovo 40 odsto u odnosu na evro. Nešto kasnije, franak se stabilizovao na nivou od 1,03 za evro, što predstavlja jačanje švajcarske valute za oko 15 odsto, saopštila je NBS.

Današnja dešavanja nisu zaobišla ni valute u regionu, s obzirom da je u pojedinim zemljama značajan deo kreditnog portfolija denominovan u švajcarskim francima, tako da poslednja kretanja ponovo poskupljuju servisiranje tih kredita.

Primera radi, poljski zlot je prema evru oslabio za 1,1, a mađarska forinta za 0,6 odsto.

Narodna banka očekuje da će svi eventualni zastoji na domaćem deviznom tržištu u trgovini švajcarskim frankom biti otklonjeni u što kraćem roku, odnosno da će biti obezbeđeno redovno obavljanje svih transakcija.

U saopštenju se ističe da će Narodna banka Srbije naročito pažljivo pratiti posledice ovih promena po stabilnost finansijskog sistema, imajući u vidu položaj korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Izvor: Fonet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva