:

:

TV Most

clock

Novembar 26, 2015   12:05

0

142

Nazire se rešenje za Železaru, što je uspeh države

"Ovo je zaista dobar uspeh naše države, u dve godine dva susreta na najvišem nivou, naša delegacija je tokom posete Kini imala prilično dobar tretman u odnosu na ostale delegacije. To dovoljno jasno govori da Kina ima ozbiljne namere prema Srbiji", rekao je Savić Tanjugu.

On je istakao da je Kina velika ekonomska sila, druga ekonomski najmoćnija zemlja sveta, te da je za Srbiju, kao i bilo koju zemlje tog nivoa razvijenosti, veoma važno da sarađuju sa tako velikim zemljama.

Savić je precizirao da Kina proizvodi polovinu svetskog čelika, kao i da ga otprilike toliko i troši.

"Kina je zemlja sa ogromnim potrebama i ogromnom proizvodnjom i zato je veoma važno da se posle godina neuspelih pregovora o privatizaciji smederevske železare, jer je bilo nekoliko tendera i više najava strateških kupaca, postigne aranžman sa Kinezima", naglasio je on.

Dodao je i da sadašnji profesionalni menadžment koji je izabran na tenderu za upravljanje Železarom daje rezultate, ali i da je svima jasno da je to samo prelazno rešenje i da smederevska železara ne može da funkcioniše bez strateškog partnera.

Savić je, povodom potpisivanja više memoranduma u Kini, rekao da je ponovljena spremnost Kine i Srbije da revitaliziju prugu Beograd - Budimpešta, kao i za izgradnju novog energetskog bloka i revitalizaciju postojećih blokova u Kostolcu.

Takođe, dogovoreno je dalje angažovanje Kineza na Koridoru 11 i to na težim deonicama budućeg autoputa prema Crnoj Gori, kroz ovčarsko-kablarsku klisuru od Čačka do Požege i od Surčina do Obrenovca sa izgradnjom mosta preko Save, naveo je Savić.

"Kinezi su se već pokazali kod nas kao efikasni graditelji, što se može videti po brzini završetka mosta Zemun - Borča, kao i kvalitetu", naglasio je on.

Savić je dodao da je veoma važno što je dogovorena saradnja na izgadnji elektrane koja bi koristila otpad, pošto Srbija ima veliku doponiju u Vinči i puno otpada širom Srbije.

On je ukazao na značaj dogovorene saradnja na osnivanju industrijskog parka, što, kako kaže, može da doprinese oporavku srpske industrije.

"Kinesko tržište je ogromno za ceo svet, a kamoli za malu Srbiju. To znači da ima mnogo prostora za saradnju i da je loptica na našoj strani", naglasio je Savić.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Hebei Iron and Steel Group (84, HBIS), koja je zainteresovana za kupovinu Železare, potpisan je danas u Pekingu, u prisustvu premijera Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Li Kećianga.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva