Vesti
Nazire li se svetlo na kraju grčko–makedonskog tunela?

08:21, 13.01.2018

|

Izvor: RTS

Novi pomak u rešavanju pitanja imena Makedonije. Makedonija i Grčka formiraće radne grupe, predvođene ministrima spoljnih poslova, kako bi razgovarale o tom sporu. A nova runda pregovora sa posrednikom UN trebalo bi da bude 17. januara u Njujorku. Koje su opcije moguće i kakav je put do kompromisa?
Skoplje


Makedonsko pitanje koje koren vuče iz 19. veka, a 25 godina okosnicu problema čini ime, moglo bi da dobije odgovor u narednim mesecima.
"Ohrabrili smo medijatora da izađe sa početnim okvirom i mi ćemo na nivou ministara brzo po dobijanju toga, pregovarati, formiraćemo pregovaračke timove. Važno je da smo se sa kolegom Nikosom i ministrom Kocijasom rastali sa uverenjem da ima volje na obe strane", ističe ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov. 


Grčki premijer Aleksis Cipras poručuje da je prozor za rešenje ovog pitanja otvoren, ukoliko se pokaže da su stavovi makedonskog suseda iskreni.Do rešenja, spekuliše se o mogućim imenima sa geografskom odrednicom – Gornja, Vardarska, ali i Nova Makedonija."Zašto je Nova Makedonija najlošije rešenje? Zato što potvrđuje sve spekulacije da su nas izmislili Tito i Kominterna i da postojimo od 1944. Ako smo mi novomakedonci, šta su naši roditelji, šta je moj deda koji je rođen pre 150 godina, šta je on ako nije Makedonac?!", navodi analitičar iz Skoplja Risto Nikovski.Analitičar Nano Ružin ističe da će uvek biti nezadovoljnih."Bitno je da se nađe rešenje, da Makedonija sačuva indentitet ali i da omogući sebi ulazak u NATO i da počnu pregovori sa EU", napominje Ružin. A baš zbog grčkog veta, svojevremeno nije mogla u NATO. Ime Makedonija, Grčka ne prihvata, jer za nju simbolizuje pretenzije prema njenoj istoimenoj oblasti. Zato je u Ujedinjene nacije ušla kao Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija."Izvesno je da je došlo do približavnja sa Atinom, ali čini mi se da vlast u Makedoniji ponavlja iste greške kao i prethodna, vode se tajni pregovori i ne pita se narod", smatra urednik spoljne rubrike Srpske ekonomije Mitko Arnaudov. Saglasnost za promenu naziva vlast će morati da potraži od građana na referendumu. Za ustavne izmene biće potrebna dvotrećinska podrška, tj. i podrška opozicije.  A rešenje bi, prema očekivanjima makedonskog premijera, moglo da se nađe u prvih šest meseci godine. Za to vreme Bugarska koja predsedava Uniji, iako ju je priznala pod ustavnim imenom, tu državu će zvati Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design