:

:

TV Most

Foto: tvmost.info

clock

Maj 22, 2017   12:05

0

252

Naučni skup posvećen prof. dr Najdanu Pašiću

Đurić se zahvalio profesorima ovog fakulteta što neguju sećanje na prof. dr Najdana Pašića jednog od osnivača Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

„Razvojna šansa Srbije i njena vitalnost velikim delom budućnosti treba na se oslanjaju na njenu akademsku zajednicu. U snažnoj i vitalnoj akademskoj zajednici u budućnosti možemo naći oslonac i rešenja za probleme sa kojima smo se nalazili u decenijama za nama a u situacijama kada često nismo imali prave odgovore jedan od razloga za to je bio i taj što nismo dovoljno konsultovali i nismo dovoljno uključivali naše umne snage, naše intelektualne akademske kapacitete, koji i danas jesu uporedna prednost Srbije u odnosu na mnoge druge u okruženju. U tom smislu želim da se u ime porodice, u ime sina Radomira, ćerke Jasne i u svoje lično ime zahvalim Fakultetu političkih nauka, njegovim profesorima, dekanima, rukovodiocima, ljudima koji danas neguju sećanje na profesora Najdana Pašića, jednog od utemeljivača ovog fakulteta i jednog od doajena političkih nauka u Srbiji“, istakao je Marko Đurić.

„Njegovu bogatu biografiju obeležava bavljenje političkom naukom i osnivanje ovog fakulteta, ali on je bio još jedna prava, široka renesansna ličnost, imajući u vidu da se bavio novinarstvom, publicistikom, bio vrstan pravnik, bavio se i konkretnom politikom i u finalu jedne uzbudljive decenije njegovog života, negde od 55. godine na ovamo ka osnivanju Fakulteta krunisao polaganjem temelja naučnih temelja za osnivanje našeg fakulteta“, rekao je dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić.

Profesor doktor Najdan Pašić bio je poznati srpski i jugoslovenski profesor, društveni i politički teoretičar jedan od osnivača Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i poznatog nedeljnika NIN.

Stric prof. dr Najdana Pašića bio je Nikola Pašić koji zauzima jedno od najznačajnijih mesta u savremenoj političkoj istoriji Balkana.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva