:

:

TV Most

clock

April 18, 2017   12:05

0

114

NATO zabrinut za bezbednost Balkana zbog izjave Rame

To je agenciji Beta u Briselu izjavio jedan zvaničnik u sedištu NATO-a na molbu da se osvrne na izjavu albanskog premijera Edija Rame da bi Albanija mogla da se ujedini s Kosovom i da može doći do ratnih sukoba na Zapadnom Balkanu ako iščile izgledi za članstvo regiona u Evropsku uniju.

"NATO i drugi u međunarodnoj zajednici imaju ulogu davanja potpore, ali rešavanje problema u regionu se mora naći unutar samog Zapadnog Balkana", stavio je do znanja funkcioner u sedištu Atlantskog saveza.

Zamoljen da se osvrne na ocenu zvaničnika u Beogradu i drugde u regionu da Ramina izjava listu Politiko sobom nosi pretnju stvaranja tzv. "Velike Albanije" i nasilnog menjanja granica u regionu, funkcioner Atlantskog saveza je podvukao da "NATO i Evropska unija imaju strategijske interese za stabilan i napredan Zapadni Balkan".

"Stabilnost i bezbednost tog regiona su od koristi za stabilnost i bezbednost Evrope i otud će NATO", kako je naglasio, "održati svoje prisustvo, usredsređenost i angažovanje na Zapadnom Balkanu, uključujući našu misiju Kfor".

"Kfor će i dalje igrati svoju ulogu i davati podršku svim ljudima na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom Ujedinjenih nacija", rekao je izvor NATO.

"Mi podržavamo", dodao je, "evro-atlantske težnje svih zemalja regiona, a demokratske vrednosti, vladavina zakona, domaće reforme i dobri susedski odnosi su od životne važnosti za regionalnu saradnju i stabilnost".

"Mi smatramo da oni koji to žele, imaju budućnost u evro-atlantskoj saradnji i integraciji, što će biti od koristi njihovim građanima, njihovim zemljama i celokupnoj evro-atlantskoj porodici", istakao je zvaničnik u sedištu NATO-a.

I, kako je želeo da podvuče, "mi smo rešeni da pomognemo zemljama zapadnobalkanskog regiona da sprovedu istinske reforme na dobrobit svojih građana, bez obzira na to da li one žele ili ne, da postanu članice NATO-a".

Rama je u intervjuu evropskom izdanju američkog lista Politiko rekao da "ne vidi rat kao prvi scenario u regionu", ali je mišljenja da "stvari mogu da postanu istinski loše ako evropska perspektiva izbledi".

Politiko je u komentaru Raminog intervjua upozorio da "mnogi strahuju da bi ujedinjenje Kosova i Albanije izazvalo novu buru na Balkanu, gde je buknuo rat 1991. , a Bosna i Makedonija bi posebno bile ranjive ako bi ponovo došlo do grabeža oko granica".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva