:

:

TV Most

clock

Septembar 30, 2015   12:05

0

132

NATO: Vojska Kosova je njihova unutrašnja stvar

Povodom tvrdnje kosovskog Ministarstva spoljnih poslova da je Priština "dobila saglasnost NATO za uspostavljanje oružanih snaga" u koje treba da se transformiše sadašnja KBS, u toj vojnoj alijansi kažu da trenutno podržavaju razvoj KBS u okviru njihove izvorne misije i mandata, kroz Tim NATO za vezu i savetovanje.

"Ukoliko mandat i misija ovih snaga evoluira, Severnoatlantski savet će morati da razmotri nivo angažovanja NATO", prenosi Danas.

Na sajtu kosovskog Ministarstva spoljnih poslova ranije je objavljena izjava šefa diplomatije Hašima Tačija iz Njujorka, prema kojoj je Kosovo dobilo saglasnost NATO za formiranje oružanih snaga Kosova i da je za to sada potrebna saglasnost kosovskog parlamenta.

"Kosovo je spremno da uspostavi oružane snage Kosova, dobilo je saglasnost NATO u tom pogledu, i to sada zahteva saglasnost Skupštine Kosova", rekao je Tači u Njujorku, nakon razgovara sa glavnim zamenikom pomoćnika državnog sekretara Biroa za političke i vojne poslove Stejt departmenta Todom ÄŒepmenom.

Šef kosovske diplomatije i potrpedsednik vlade u prištini izjavio je i da su uspostavljanje oružanih snaga Kosova, pristupanje Partnerstvu za mir i iniciranje političkog dijaloga sa NATO-om prioriteti Kosova u oblasti bezbednosti.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva