:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2017   12:05

0

130

NATO osudio spoprazum o zabrani nukleranog oružja UN

UN su usvojile sporazum u julu, iako nijedna od devet zemalja s nuklearnim oružjem nije učestvovala u njegovom oblikovanju niti glasala za njega, a tri od njih, članice NATO - Britanija, Francuska i SAD, odmah su saopštile da nemaju nameru da mu se pridruže.

NATO navodi da sporazum "zanemauje stvarnosti sve izazovnijeg međunarodnog bezbednosnog okruženja" u vreme sve većih pretnji, naročito od Pjongjanga, koji je nedavno izveo svoj šesti i najsnažniji do sada nuklearni test.

Alijansa, koja broji 29 članica, ocenjuje da "u vreme kada svet treba da ostane ujedinjen suočen sa sve većim pretnjama, naročito ozbiljnim pretnjama koju predstavlja nuklearni program Severne, sporazum ne uspeva da uzme u obzir ove hitne bezbednosne izazove".

"Traženje zabrane nuklearnog oružja kroz sporazum, kojem se neće pridružiti nijedna zemlja koja zapravo poseduje nuklearno oružje, neće biti efikasno, neće smanjiti nuklearne arsenale, niti će poboljšati bezbednost bilo koje zemlje niti međunarodni mir i stabilnost", navodi se u saopšstenju.

Reagovanje Alijanse usledilo je dan nakon što je američki predsednik Donald Tramp rekao na generalnoj debati Generalne skupštine UN u Njujorku da je spreman da "potpuno uništi" Severnu Koreju, nazvavši lidera te zemlje Kim Džong Una "raketašem na samoubilačkoj misiji", primećuje AFP.

Kako je ranije objavljeno, generalni sekretar UN Antonio Guteres otvoriće ceremoniju potpisivanja prvog sporazuma o zabrani nuklearnog oružja, a Savet bezbednosti UN će održati prvi sastanak na visokom nivou o dugoročnim planovima za svoje mirovne operacije.

Sporazum o zabrani nuklearnog oružja u julu je odobrio više od 120 zemalja uz snažno protivljenje zemalja koje imaju nuklearno oružje koje su bojkotovale pregovore.

Očekuje se da će 51 zemlja potpisati sporazum, prenosi AP.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva